Feesten op kindermaat

VAN EIGEN OPENINGSPARADE OVER TINDER VOOR KINDEREN TOT JEUGDCIRCUSFESTIVAL

De aparte openingsparade voor kinderen op de eerste zaterdag verdient een aanbeveling.
Wannes Nimmegeers De aparte openingsparade voor kinderen op de eerste zaterdag verdient een aanbeveling.
De Gentse Feesten zijn ook kinderfeesten. Van kleurwedstrijd over comedy for kid tot bootje varen: er is heel wat te doen voor het kleine grut. Zoveel zelfs dat het officiële Feestenboekje nu een uitneembare 'Feestengids voor Pierkes en Pubers' heeft. Maar eerst: langsgaan bij de infotent tegenover het Stadhuis in de Belfortstraat. Daar verdelen ze gratis vind-je-kindje-bandjes. Altijd handig.

Kleurenstoet

De eerste zaterdag is er voor kinderen een aparte openingsparade. Dat is een 'kleurenstoet' die van Sint Jacobs naar het Zuidpark trekt. Onderweg stellen allerlei organisaties zich voor. De stoet start om 14 uur.

's Morgens vroeg met je kinderen passeren op de Vlasmarkt, waar dan nog volop gefeest wordt: geen aanrader.
WN 's Morgens vroeg met je kinderen passeren op de Vlasmarkt, waar dan nog volop gefeest wordt: geen aanrader.

Gentopia

Van mini tot maxi, alle kinderen amuseren zich gegarandeerd rot in het Zuidpark. Daar organiseert IdeeKids nu al enkele jaren Gentopia, een kinderstad die zelfs een kinderburgemeester heeft. Er zijn springkastelen in allerlei vormen en maten, én ze zijn ingedeeld per leeftijdscategorie. Maar er zijn ook schaduwrijke / regenbestendige huisjes waar je rustig kan kleuren of bouwen met blokken. Essentieel: het is helemaal gratis én er is een terras voor ouders.

Bata

Wat ze gaan doen is nooit vooraf duidelijk, maar bij Bata - dit jaar Datakamp - in de Willem De Beersteeg is het altijd leuk voor kinderen. In de namiddag toch. Dit jaar beloven ze onder meer Tinderen voor Kinderen en de Kinderverbeterhoek, maar het kan even goed iets helemaal anders zijn. Maak wel dat je voor 21 uur weg bent, want dan begint het programma voor volwassenen, en dat is dikwijls niet geschikt voor kinderoren. Ook Bata is gratis en met terras.

MiramirO

Het straattheaterfestival zit voor het laatst op de Sint Baafssite, dat park net voorbij het Van Eyckzwembad. Ze hebben altijd creatieve, uitdagende en prikkelende activiteiten voor kinderen. En opnieuw: het is gratis en er is een terras.

Baudelopark

Hier kunnen kinderen ongestoord vrij ronddartelen. Er is een speeltuin (die er eigenlijk altijd is), maar ook het Jeugdcircusfestival vindt daar plaats, en de dansinitiaties op de plankenvloer blijken ook een echte kindermagneet, al zijn ze meestal voor volwassenen bedoeld.

Pleinen

Quasi alle pleinen organiseren in de namiddag activiteiten voor kinderen. Daar krijgen ze namelijk extra subsidies voor. Sint-Baafsplein heeft zijn 'Drakenclub', het Luisterplein heeft familievoorstellingen van de Puppetbuskers en af en toe een kinderconcert, Korenmarkt organiseert zelfs een heuse talentenjacht voor Gentse (school)kinderen. Boomtown zet Kapitein Winokio op het podium op 21 juli.

Foor

Op de Vrijdagmarkt staat een grote kermis. Altijd een succes met kinderen.

Waar je beter wegblijft

Met onbeschermde kinderoren ga je beter niet naar avondconcerten, met buggy's rij je beter niet tussen de massa 's avonds laat, en 's morgens vroeg met kinderen passeren op de Vlasmarkt - waar dan nog volop gefeest wordt door dikwijls redelijk beschonken mensen - is ook niet echt het beste idee.