Ex-prof UGent schuldig aan ongewenst seksueel gedrag: "Ik heb ze nooit bewust op mijn schoot getrokken"

Archiefbeeld. De vrouwen getuigden in de rechtbank dat er sprake was van ongeoorloofde aanrakingen en dat de man "zijn machtspositie misbruikte".
Wannes Nimmegeers Archiefbeeld. De vrouwen getuigden in de rechtbank dat er sprake was van ongeoorloofde aanrakingen en dat de man "zijn machtspositie misbruikte".
Een voormalige professor aan de UGent is door de Gentse correctionele rechtbank schuldig bevonden aan seksueel overschrijdend gedrag. Hij moet een boete van 12.000 euro betalen, waarvan de helft met uitstel. De man verklaarde het slachtoffer te zijn van "een complot" om hem buiten te werken, maar daar dacht de rechtbank dus anders over.

De man was jarenlang diensthoofd bij het Universitair Ziekenhuis en UGent-gastprofessor. Momenteel is hij niet langer aan het UZ of de UGent verbonden. De vier vrouwen beschuldigden het ex-diensthoofd van ongewenst seksueel gedrag tussen 2010 tot 2014. 

Volgens de arbeidsauditeur maakte de man misbruik van zijn machtspositie om vrouwen met een lagere functie op dezelfde dienst te belagen. "Als diensthoofd of als professor was hij promotor of gaf hij les aan de vrouwen", stelde de auditeur. "Hij lokte de slachtoffers met coachingtips of begeleiding, maar hij had losse handjes. De verklaringen van de slachtoffers zijn geloofwaardig. Ze vreesden voor represailles en jobverlies."

In minstens één geval kwam het tot een relatie tussen de beklaagde en een vrouw. “De relatie was tegen haar zin — ze kon eigenlijk geen neen zeggen”, opperde haar advocaat. Verder gingen de klachten in het algemeen over de man zijn "voortdurend irritant gedrag" waardoor de vrouwen "altijd op hun hoede moesten zijn", aldus de burgerlijke partijen.

Hij lokte de slachtoffers met coachingtips of begeleiding, maar hij had losse handjes. De verklaringen van de slachtoffers zijn geloofwaardig. Ze vreesden voor represailles en jobverlies

Arbeidsauditeur

"Complot"

De ex-professor zelf beweerde dat hij het slachtoffer was van een georkestreerde aanval. De verdediging had dan ook de vrijspraak gevraagd. "Ik heb klacht neergelegd wegens laster en eerroof. Dit was een georkestreerde operatie, een complot. Ik denk dat de vier dames elkaar gevonden hebben. Ze hebben hun verhaal gaandeweg aangedikt met allerlei zaken die niet kloppen. Ik moest eruit", reageerde de beklaagde.

De beschuldigde ex-professor van UGent.
rv De beschuldigde ex-professor van UGent.

De rechtbank vroeg waarom hij aan de dienst IDEWE (Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, red.) wel bepaalde zaken toegaf. "U stelt daar dat knuffelen wel eens kan gebeurd zijn en dat een slachtoffer op uw schoot kwam zitten. Hoe verklaart u die gigantische discrepantie?", vroeg rechtbankvoorzitter Peter Coppens. "Ik heb die verklaring nooit gezien en nooit goedgekeurd", aldus de man. "Ik heb haar nooit bewust of onbewust op mijn schoot getrokken. Ik zal wel eens een high five of een schouderklopje gegeven hebben, maar niet meer dan dat."

Ik heb haar nooit bewust of onbewust op mijn schoot getrokken. Ik zal wel eens een high five of schouderklopje gegeven hebben, maar niet meer dan dat

Beklaagde

"Machtsmisbruik"

De man werd uiteindelijk vrijgesproken voor grensoverschrijdend gedrag met de vrouw met wie hij een relatie had, maar wel schuldig bevonden aan de feiten ten aanzien van de drie andere vrouwen. De rechter veroordeelde de ex-professor tot een boete van 12.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Hij moet aan de slachtoffers ook een schadevergoeding betalen.

In het vonnis stelde de rechtbank dat de man "een beledigende en bedreigende werksfeer" had gecreëerd om de "grens van het welvoeglijke op seksueel vlak te overschrijden". Dat ging "gepaard met een vorm van machtsmisbruik, in de wetenschap dat de vrouwen zich moeilijk tegen hem konden keren als hiërarchische meerdere." "De beklaagde heeft geen inzicht in het problematische van zijn eigen handelen.”
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Toelen

  En dat wil dan de" moraal " unief zijn , bende hypocrieten .

 • Bart Bauwens

  Opeens is iedereen seksueel misbruikt. Mag ik mijn vrouw ook aanklagen? Want ik had gisteren eigenlijk niet zo veel zin maar vond het toch leuk. Maar toch tegen mijn zin hé! Dat is toch verkrachting?

 • Ingrid Geerts

  En zulke personen willen studenten het recht op een eigen mening ontnemen en van de unief bannen...

 • staf bal

  in gent kan dat niet zo veilige stad volgens de burgermeester

 • Bernard Aelvoet

  Zo zie je maar, veel show bij de opening van het universitair jaar maar wat er achter die hooggeplaatste heren zit weten we niet altijd direct. Mocht iedereen durven praten denk ik dat we van die stoel zouden vallen.