Europees Hof moet oordelen over straf voor Spaanse rapper Valtonyc

Advocaat Simon Bekaert, rapper Valtonyc, advocaat Paul Bekaert (vlnr).
BELGAONTHESPOT Advocaat Simon Bekaert, rapper Valtonyc, advocaat Paul Bekaert (vlnr).
De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling heeft nog geen uitspraak gedaan over de overlevering van de Spaanse rapper Valtònyc, die wegens zijn omstreden liedjesteksten tot drieënhalf jaar gevangenis veroordeeld werd en naar België was gevlucht. De KI stelt eerst twee prejudiciële vragen aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg in verband met de strafmaat, en zal pas daarna beslissen over de overlevering.

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen had een Europees aanhoudingsmandaat gekregen voor Josep Miquel Arenas, de eigenlijke naam van Valtònyc. De op Mallorca geboren Valtònyc was er door het hof van Balearen in 2017 schuldig aan bevonden dat hij in zijn teksten terrorisme had verheerlijkt, de kroon had geprovoceerd en politici had bedreigd met de dood. Het hooggerechtshof had het vonnis in februari, ondanks protest in heel het land, bevestigd. Op Mallorca en in andere delen van het land vonden meerdere solidariteitsbetogingen plaats voor de rapper.

De termijn voor het begin van zijn straf in Spanje was voor de kunstenaar op 24 mei afgelopen, maar hij was eerder al naar het buitenland vertrokken. De rapper had een foto op Twitter gepost van zichzelf en een familielid, genomen aan de Korenlei in het centrum van Gent. Valtònyc bood zich later aan bij de politie en werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.

De Spaanse rapper met zijn advocaat in de Gentse KI.
Jeffrey Dujardin De Spaanse rapper met zijn advocaat in de Gentse KI.

De raadkamer besliste op 17 september dat Valtònyc niet overgeleverd moet worden. Het parket ging echter in beroep, waardoor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling moest beslissen over de overlevering. Door de prejudiciële vragen werd de zaak voor de KI uitgesteld naar 22 januari, maar het is weinig waarschijnlijk dat het Europees Hof van Justitie dan al een antwoord zal hebben.

“Onze cliënt blijft vrij onder voorwaarden. Ik vermoed dat er in januari nog geen uitspraak van het Europees Hof zal zijn. De KI vraagt nu aan Luxemburg welke strafmaat ze moeten nemen”, zegt advocaat Paul Bekaert.

“Voor veroordelingen van majesteitsschennis heeft het Europese Hof geoordeeld dat ze in strijd zijn met de rechten van de mens, met de vrijheid van de meningsuiting. Het waren heel ruwe teksten als rapper, maar bedreiging kan alleen als er mondeling voorwaarden gesteld worden, wat hier niet het geval was”, stelde de advocaat eerder. De raadkamer had geoordeeld dat het niet om terrorisme ging en dat er wat de Belgische wet betreft geen inbreuk was, en wees ook de majesteitsschennis en bedreigingen af. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.