Eric (66) komt uit pensioen om opnieuw trambestuurder te worden: “Zo kunnen mijn jonge collega’s tenminste hun verlof opnemen”

Eric Bastiaen begint op 1 maart opnieuw bij De Lijn.
Wannes Nimmegeers Eric Bastiaen begint op 1 maart opnieuw bij De Lijn.
Twee jaar geleden zette Eric Bastiaen na veertig jaar een punt achter zijn carrière als trambestuurder. Na twee jaar pensioen maakt hij zich echter klaar voor een comeback. “Vanaf 1 maart zit ik opnieuw achter de knoppen van een Albatrostram”, zegt de inmiddels 66-jarige Merelbekenaar. “De Lijn kampt met een personeelsgebrek, waardoor het verlof van mijn vroegere collega’s vaak wordt geweigerd. Als ik een paar dagen per maand rijd, kunnen zij tenminste hun vrije dagen opnemen”, zegt hij.

Eric Bastiaen was een icoon bij De Lijn. Als ouderdomsdeken en vakbondsafgevaardigde werd hij steevast aangesproken als ‘Voadre’. “Ik ben altijd zo graag tramchauffeur geweest”, zegt hij. “Zo een ‘schone’ job. Je bent alle dagen buiten, komt onder de mensen. Wie zijn job doet zoals het hoort, voelt zich een koning, echt waar. Maar ik hoorde mijn jongere collega’s de voorbije jaren wel vaak klagen. Als ze verlof vroegen, werd dat vaak geweigerd omdat er een tekort is aan chauffeurs. De trams moeten nu eenmaal blijven rijden.”

Enkele maanden geleden viel bij Eric een brief in de bus van De Lijn. “Ik kreeg de vraag of ik als flexi-job terug wou terugkeren. Ik kan per week twee tot drie dagen met de tram rijden. Ik bepaal mijn eigen schema, en ik kan weigeren indien ik iets anders gepland heb. Ik heb niet lang getwijfeld”, zegt hij.

Zwart gat 

“Ik ben met pensioen gegaan op mijn 64ste, zo laat als ik kon. Ik heb mijn job 40 jaar lang met hart en ziel gedaan, en dus knaagde het wel een beetje toen ik thuis kwam te zitten. Ik miste vooral het contact met de collega’s. Eenmaal je weg bent, ben je weg hé. Je kan niet voortdurend bij je ex-collega’s gaan rondhangen. Ik heb het die eerste zes maanden van mijn pensioen best moeilijk gehad. Ik heb me echter ook voorgenomen om niet stil te zitten en zeker niet alleen te vallen. Ik heb me aangesloten bij een seniorenwerking, deed veel uitstappen,… Ik heb dus ook van mijn pensioen genoten. Toen die brief in de bus viel, ging het snel weer kriebelen.”

De reacties van de jongere collega’s zijn hartverwarmend. Voor hen is de ‘Voadre’ terug, hé

Eric Bastiaen

Vanaf 1 maart mag Eric opnieuw achter de knoppen van een tram plaatsnemen. “Eigenlijk ben ik een goedkope oplossing voor De Lijn. Ik heb geen opleidingen nodig, want ik heb nog met de Albatrostram gereden kort voor mijn pensioen. Enkel de manier waarop klanten betalen, is wat veranderd. Om wat bij te benen rij ik nu af en toe mee met een collega. Verder is het tramverkeer de voorbije jaren wel wat vlotter geworden. We hebben vaker een eigen trambedding en staan minder vaak voor rode lichten, maar dat is dan ook het enige dat veranderde. Ik heb er zin in.”

Niet de enige

Eric kan de flexi-job drie jaar lang blijven uitvoeren. “Ik zal het laten afhangen van mijn gezondheid. Ik heb inmiddels mijn medische controle al achter de rug, en ik ben tip-top in orde.”

Eric is de eerste die terugkeert, maar niet de enige. “Een aantal ex-collega’s hebben al geïnformeerd bij mij, twee collega’s die bijna pensioengerechtigd zijn, willen ook als flexi-job beginnen na hun pensioen. De reacties van de jongere collega’s zijn in elk geval hartverwarmend. Voor hen is ‘Voadre’ terug hé. En zelf hou ik er ook een positief gevoel aan over.”

Eric Bastiaen neemt al eens plaats achter de knoppen van de Albatrostram.
Wannes Nimmegeers Eric Bastiaen neemt al eens plaats achter de knoppen van de Albatrostram.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Denise puttaert

    Prachtige man, prachtig verhaal. Wat je met liefde doet doe je goed! Proficiat Mijnheer Bastiaen en dank voor uw voorbeeld.

  • herman slosse

    als hij zal zien hoeveel belastingen hij moet betalen op zijn bijverdienste....