Erfgoedproject STAM maakt ‘herinneringenkaart’ van Gentse buurten

“Vroeger was het elk jaar kermis op Neuseplein”

Waar de Neuseplein nu langs het traject van de R40 ligt, was tot de jaren '60 een pleintje met bomen en bankjes.
Wannes Nimmegeers Waar de Neuseplein nu langs het traject van de R40 ligt, was tot de jaren '60 een pleintje met bomen en bankjes.
Tina De Gendt geeft een rondleiding over de geschiedenis van het Neuseplein.
Wannes Nimmegeers Tina De Gendt geeft een rondleiding over de geschiedenis van het Neuseplein.
Vandaag passeren er dagelijks duizenden auto’s, maar een halve eeuw geleden was het Neuseplein een gezellige pleisterplek met bomen en bankjes. Voor het project ‘Neuze-Neusplein’ brengen historica Tina De Gendt en het STAM samen met de buurt de geschiedenis van het merkwaardige stukje Gent in kaart.

“Als jonge gast van 18 jaar heb ik nog geweten dat het elk jaar kermis was op het Neuseplein en naast waar nu de R40 ligt, stroomde vroeger water door de vaart” Aan het woord is de 82-jarige Gilbert: een voormalige buurtbewoner die de wijk zestien jaar geleden verruilde voor een stek in Heusden. Nieuwsgierig naar het erfgoedproject rond de geschiedenis van zijn voormalige thuis komt Gilbert een kijkje nemen in Lokaal Dienstencentrum De Thuishaven.

Daar loopt een fototentoonstelling met historische beelden van het Neuseplein: tot de jaren zestig een gezellig plein met boompjes, bankjes, een kiosk en een frituur, aan alle kanten omgeven door water. Alleen de frituur bleef bestaan. En het was Rifat Alci, uitbater van frituur Tolpoort, die mee de aanzet gaf voor het erfgoedproject.

Herinneringen aan frietjes

Tot voor kort kreeg Alci in zijn frituur geregeld het bezoek van Jacky Lagrou, de bekende kapper van de Voormuide die vorige week jammer genoeg overleed. Lagrou beschikte over een uitgebreid fotoarchief en haalde samen met Alci herinneringen op aan de geschiedenis van het Neuseplein. Ook Alci is een kind van de buurt. Als tweejarige belandde hij in het beluik van de Bevelandstraat. Eén van zijn eerste herinneringen: de frieten die hij elke dag ruikt wanneer zijn moeder hem van school ophaalt.

Rifat Alci geeft een woordje uitleg bij de historische foto's van het Neuseplein.
Wannes Nimmegeers Rifat Alci geeft een woordje uitleg bij de historische foto's van het Neuseplein.

Take away-tentoonstelling

Om de verhalen van de buurt niet verloren te laten gaan zocht Alci contact op met Tina De Gendt. De journaliste en historica doet voor haar volgend boek ‘De Poorten’ onderzoek naar de recente geschiedenis van de 19de-eeuwse gordel van Gent. Samen met het STAM werd het project ‘Neuze-Neusplein’ op poten gezet. Nog tot 30 november kan iedereen oude foto’s van de wijk bekijken in LDC De Thuishaven tijdens een ‘take away’-expo. Wie zijn (voormalige) huis of straat herkent kan een foto-postkaart mee naar huis nemen. Op een speciale herinneringenkaart kunnen huidige en voormalige bewoners van de buurt hun verhalen, herinneringen en gebeurtenissen noteren die het waard zijn om onthouden te worden.

De vierkante kilometer

Het STAM heeft grootse plannen met het project, zegt Tina De Gendt. “Wie al in het STAM was, kent de grote luchtfoto van Gent: één tegel is één vierkante kilometer in het echt, in de stad. De komende jaren wil het STAM tegel per tegel samenwerken met partners uit buurten om de stad beter te leren kennen. Het Neuseplein is een eerste proefproject in deze reeks.”

Historica Tina De Gendt legt uit hoe het STAM verhalen en herinneringen wil verzamelen van elke vierkante kilometer in Gent.
Wannes Nimmegeers Historica Tina De Gendt legt uit hoe het STAM verhalen en herinneringen wil verzamelen van elke vierkante kilometer in Gent.

Meer info over het Neuze-Neusplein via www.stamgent.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.