Erfgoeddag: Dames werken aan wandtapijt dat groter is dan dat van Bayeux

Het is een werk dat Engelengeduld vraagt
Erik De Troyer Het is een werk dat Engelengeduld vraagt
Het wandtapijt wordt groter dan dat van Bayeux
Erik De Troyer Het wandtapijt wordt groter dan dat van Bayeux

Erfgoeddag vandaag en dus valt er in heel de stad wel veel te beleven. Maar niets van als die bezienswaardigheden is arbeidsintensiever dan het wandtapijt dat vanaf vandaag te zien is in het Karmelietenklooster in de Burgstraat. Zo’n 80 borduursters hebben er intussen al 35.000 uren borduurwerk opzitten om het middeleeuws verhaal van ‘Floris ende Blancefloer’ uit te beelden.

“Dit is écht een werk waarvoor men engelengeduld nodig heeft”, zegt Annie De Smet. “Zo één paneel vraagt zo’n 400 uren. Dus als men er elke dag één uur aan werkt is er meer dan een jaar nodig. Onze snelste borduursters doen zo één paneel in vier maanden tijd. Het heeft ook een sociaal gegeven natuurlijk. We komen samen, babbelen en zijn bezig.”

Het plan komt van het heemkundige genootschap Hallekin uit Assenede, maar intussen doen borduursters uit heel het land mee. Het wandtapijt is 90 centimeter hoog en zal 100 meter lang worden. Daarmee is het een pak groter dan het bekende tapijt van Bayeux uit de middeleeuwen. “Misschien zal er op een dag naar ons wandtapijt gekeken worden op een zelfde manier als dat van Bayeux. Het leuke is dat ons tapijt geen mannenverhaal vertelt met veel gevechten, zoals zo vaak op oude tapijten. Bij ons is het een puur liefdesverhaal.”

Het tapijt is nog lang niet af. “We willen er geen einddatum opzetten omdat we onze vrijwilligers ook niet onder tijdsdruk willen zetten.” 

Het wandtapijt blijft nog tot 20 mei hangen in het Karmelietenklooster. Daarna is het enkel te bezichtigen voor wie een afspraak maakt. Enkelingen kunnen dan aansluiten bij groepsrondleidingen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.