emma.health geneest je nog voor je ziek bent

Gentse dokter en IT’er laten je zelf digitaal gezondheidsrisico’s screenen

Servaas Bingé en Jelle Van De Velde ontwierpen emma.health
KOS Servaas Bingé en Jelle Van De Velde ontwierpen emma.health
Geen zoveelste app en ook geen publiciteitsstunt. Emma.health is een online screening platform, ondersteund door een uitgebreid team artsen. Iedereen kan er – tot 25 juni zelfs gratis – zijn profiel aanmaken, een diepgaande vragenlijst invullen, en zo ontdekken welk risico je loopt op de meest voorkomende chronische ziekten. Het resultaat wordt ook meteen naar je huisarts gestuurd.

“Voorkomen is beter dan genezen.” Dat vinden alvast dokter Servaas Bingé en IT’er Jelle Van De Velde. “Als er iets mis is met mijn auto, gaat er een waarschuwingslampje branden op mijn dashboard”, legt Jelle uit. “Als er iets mis gaat met mijn lichaam, merk ik dat pas als het eigenlijk al te laat is. Met emma.health willen we het dashboard van het menselijk lichaam zijn.”

Emma.health is gewoon een website waar je naartoe kan surfen. Geen app dus, om voor iedereen toegankelijk te zijn én omdat het geen luchtige, maar een ernstige zaak is. “Je vult je persoonlijke gegevens in, en dan gaat emma.health in gesprek met jou. Er worden vragen gesteld die een dokter ook zou stellen. Alleen heeft een dokter daar bij een standaard visite geen tijd voor. Emma.health houdt je al snel 20 minuten bezig, peilt naar je levensstijl en naar je familiale voorgeschiedenis. Na die diepgaande vragenlijst krijg je een risico-analyse, die toont welke kans je loopt op chronische aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Emma.health geeft ook meteen advies over wat je moet doen, bepaalde onderzoeken of aanpassen van je levensstijl. Het resultaat wordt ook meteen rechtstreeks naar je huisarts doorgestuurd.

“De grootste hap uit het gezondheidsbudget vandaag gaat naar chronische aandoeningen”, zegt Bingé. “Terwijl minstens een deel daarvan voorkomen kan worden als je tijdig ingrijpt. Dat willen we doen met emma.health, de focus leggen op preventie in plaats van op genezen.” Na de zomer worden ook resultaten van bloedtesten aan emma.health gekoppeld, om de resultaten nog accurater te maken.

Emma staat voor EMpower people trough Medical Authonomy. Het systeem bestaat al sinds 2018, maar was toen alleen toegankelijk voor bedrijven. Nu emma.health de handen in elkaar heeft geslagen met Partena Ziekenfonds, wordt het ook aangeboden aan het grote publiek. Dat emma.health méér is dan de zoveelste app of een vrijblijvend online testje behoeft geen twijfel: het platform is geregistreerd als een gecertificeerd CE klasse 1 medisch hulpmiddel.

“De kracht van emma.health is dat het een combinatie vormt van computergestuurde efficiëntie én menselijkheid, want een persoonlijk advies van een echte arts blijft essentieel”, zegt Bingé. “Emma.health stelt jouw persoonlijke gezondheidsplanning op: wanneer moet je gescreend worden op een bepaalde kanker? Is het zinvol om bloed te laten trekken? Kan je zelf iets doen of iets veranderen aan je levensstijl om de risico’s in te dijken? Het is dus de bedoeling dat je je gezondheid, samen met je huisarts, zelf in handen neemt.”

Wie zich inschrijft tussen 25 april en 25 juni op www.emma.health, kan het online platform een jaar lang gratis gebruiken.

Dokter Servaas Bingé over Emma
Nina 472 servaas Dokter Servaas Bingé over EmmaReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.