Elke zondagnamiddag 4 uur winteropvang voor dakloze gezinnen

Gent opent deze winter voor het eerst een opvang voor dakloze gezinnen. Ze kunnen er terecht op zondagmiddag, de kinderen kunnen er spelen en eten. Alle winterinitiatieven voor daklozen in de stad zijn open van maandag 28 november tot half maart.

"Wij voeren een actief beleid tegen dakloosheid, en eigenlijk zouden er geen daklozen mogen zijn", zegt OCWM-voorzitter Rudy Coddens (sp.a). "Het hele jaar door kunnen daklozen terecht in Huize Triest en Nieuwland om te overnachten, altijd van 21 tot 9 uur. Vanaf eind november komen er nog 40 bedden bij aan het Baudelopark. Dan opent in de namiddag ook het inloophuis in de Pannestraat waar mensen zich kunnen verwarmen. Daar proberen we mensen in nood ook structureel te helpen."

Speelruimte

Gemeenteraadslid Astrid De Bruycker (sp.a) merkte op dat er op zondag nauwelijks voorzieningen zijn. En dus wordt voor het eerst een inloophuis voor kwetsbare gezinnen geopend die dag, telkens van 12 tot 16 uur. "Dat gebeurt onder de naam 'warme winter', in het buurtcentrum Macharius-Heirnis", zegt Coddens. "Officieel hebben we geen dakloze gezinnen, maar er leven ook gezinnen in kraakpanden of slechte huizen, dikwijls zonder verwarming. Ook zij kunnen daar terecht voor warmte, een lichte maaltijd en speelruimte voor de kinderen. Dat de inloophuizen enkel in de namiddag open zijn, is beslist samen met daklozen. Zij geven aan dat de namiddag de moeilijkste periode is."


De stad stelt ook leegstaande sociale woningen die wachten op renovatie ter beschikking, probeert uithuiszettingen te vermijden, en stimuleert andere steden ook nachtopvang te voorzien. "Anders komen alle daklozen in de winter naar de grootsteden."


Coddens hoopt de komende maanden ook een ander soort nachtopvang voor daklozen met kinderen te kunnen voorzien.


(VDS)