Eli zoals u hem nog nooit zag

OPBRENGST VAN BOEK OVER OPPERDEKEN GAAT NAAR GOED DOEL

Eli's familie met burgemeester Termont en het boek.
Wannes Nimmegeers Eli's familie met burgemeester Termont en het boek.
Eli De Rijck was een fenomeen. Reden genoeg om een boek uit te brengen over zijn leven, over wat hij heeft gedaan en betekend voor Gent, en wat hij allemaal heeft uitgespookt. Burgemeester Daniël Termont stelde gisteren het boek 'Eli' voor in het stadhuis. De opbrengst gaat integraal naar het goede doel.

Eli was met zijn 81 jaar niet meer de jongste, en hij was ook al even ziek. Maar zijn overlijden in april kwam toch compleet onverwacht. Het liet een groot gat na tijdens de Gentse Feesten, waar hij sinds jaar en dag instond voor de organisatie op de Korenmarkt. Ook de Opperdekenij werd onthoofd, want Eli was al opperdeken sinds 1993. Maar het meest van al is het uiteraard zijn familie die hem mist. Zij besloten dan ook een boek over Eli te maken.


Moeilijk was dat niet. De verhalen over Eli bleven maar komen. En foto's zijn er ook in overvloed. Toch is het boek geen echte biografie geworden. Het is eerder een overzicht van wat Eli allemaal heeft mogen meemaken, in woord en beeld. Hij heeft voor drie geleefd. "Alles wat hij wilde doen, heeft hij gedaan. En alles wat hij wilde zeggen, heeft hij gezegd. Dat is een kleine troost, want we hadden hem zo graag nog veel langer bij ons gehad", vertelt dochter Tineke.


Het zijn dan ook vooral echtgenote Lieve Vermeulen en de drie dochters Tineke, Els en Mieke die voor de input hebben gezorgd. Al hebben ook alle kleinkinderen en ook enkele goede vrienden hun herinneringen aan Eli op papier gezet. Er zijn de gekende verhalen, van Eli zijn 'schurkenstreken' tijdens de Gentse Feesten, of als opperdeken. Over die keer dat hij de 'Witte Kaproenen' op het standbeeld van Jacob Van Artevelde op de Vrijdagmarkt eigenhandig ging wit schilderen, omdat ze na een restauratie zwart waren en dat niet zo hoorde. Of over de keer dat hij het publiek van de Korenmarkt opriep een auto tegen te houden, op te pakken en om te draaien, omdat hij vond dat de Korenmarkt autovrij moest zijn tijdens de Feesten (wat intussen zo is).

Als fervent skiër.
Repro Wannes Nimmegeers Als fervent skiër.

Wafelbakker

Maar er zijn ook meer verrassende zaken. Zoals het feit dat hij best wel een goed goochelaar was, en zelfs shows opvoerde. Dat hij een fervent skiër was. En vooral ook een familieman, die thuis vlaaien en wafels bakte.


Burgemeester Termont eerde gisteren nogmaals Eli, met wie hij een echte vriendschapsband had opgebouwd. "Het is onze plicht het werk van Eli verder te zetten, zijn erfenis in ere te houden, alleen dan zou Eli trots op ons zijn." Het boek 'Eli' is een fijne herinnering voor al wie deze aimabele man heeft gekend. Het is te koop op het secretariaat van de Opperdekenij, maar ook in de Standaard Boekhandel en bij boekhandel Limerick op de Sint-Elisabethlaan. Het boek kost 25 euro en de opbrengst gaat integraal naar de Belgisch Cardiologische Liga. "In België sterven dagelijks bijna 90 mensen aan een hartaandoening, en Eli was één van hen", motiveert zijn vrouw Lieve.

Als goochelaar voerde Eli zelfs shows op.
Repro Wannes Nimmegeers Als goochelaar voerde Eli zelfs shows op.
Een echte familieman.
Wannes Nimmegeers Een echte familieman.