Eindelijk! Stadsbestuur met vier partijen, Mathias De Clercq burgemeester

Al meteen 14 actiepunten, maar nog geen knopen doorgehakt

Rudy Coddens, Filip Watteeuw, Mathias De Clercq en Mieke Van Hecke hebben alle reden om te lachen.
Wannes Nimmegeers Rudy Coddens, Filip Watteeuw, Mathias De Clercq en Mieke Van Hecke hebben alle reden om te lachen.
Net geen 7 weken na de verkiezingen heeft Gent een nieuw stadsbestuur. Het is een monstercoalitie met Open Vld, Groen, sp.a en CD&V, met Mathias De Clercq als burgemeester. CD&V krijgt 1 schepen, Open Vld 2. Groen krijgt er 4,5, rood 2,5. De socialisten starten met 3 schepenen, en ruilen er na 3 jaar eentje in voor een groene schepen. Er liggen zelfs al 14 actiepunten vast. De belastingen gaan niet omhoog, het aantal evenementen in de binnenstad moet omlaag. Knopen zoals hoofddoeken en knips zijn nog niet doorgehakt.

Mathias De Clercq heeft zijn grote droom waargemaakt, hij wordt burgemeester. “Het onrecht dat mijn bompa is aangedaan, wordt nu rechtgezet, Gent krijgt eindelijk een liberale burgemeester”, riep hij op 14 oktober al. Gisteren was het eindelijk zo ver. De nota van Filip Watteeuw is het raamwerk voor wat nu in stelling staat en nog verfijnd moet worden. “We hebben elkaar inhoudelijk gevonden, met 4 partijen, en we willen samen van Gent nog een wijzere stad maken dan ze al is.”

Bevoegdheden

Wie welke bevoegdheid krijgt, is nog niet helemaal duidelijk. Ze zijn wel verdeeld over de partijen. 

Open Vld: Mathias De Clercq wordt dus burgemeester. Economie, ondernemen, handel, sport en haven gaan naar Sofie Bracke. Stadsontwikkeling, ruimtelijke planning en cultuur naar Christophe Peeters. 

Groen: Deze partij krijgt mobiliteit, openbare werken, architectuur en stedenbouw (vermoedelijk allemaal eerste schepen Filip Watteeuw), onderwijs, opvoeding en jeugd (Elke Decruynaere) en werk, milieu, energie, klimaat en wonen (Tine Heyse?). Wie van Groen zich over personeel en toerisme mag buigen, is nog onbeslist. 

Sp.a: De socialisten krijgen de OCMW-voorzitter, welzijn en financiën (Rudy Coddens), openbaar groen, beleidsparticipatie, cocreatie en buurtwerk. Vermoedelijk worden daar Resul Tampaz en Astrid De Bruycker schepen. Wie van die twee na 3 jaar moet wijken, moet nog worden uitgevochten. 

Groen en rood: Feesten en facility management gaan 3 jaar naar een rode schepen, en daarna naar een groene.

CD&V: Levert met Mieke Van Hecke de schepen van burgerzaken en protocol. 

Open Vld en Groen: De voorzitter en ondervoorzitter van de gemeenteraad worden ook gedeelde posten, de eerste drie jaar ingevuld door Groen, de volgende drie jaar door Open Vld.

Burgemeester Mathias en eerste schepen Filip Watteeuw trokken de onderhandelingen
Wannes Nimmegeers Burgemeester Mathias en eerste schepen Filip Watteeuw trokken de onderhandelingen

Bestuursakkoord

Opmerkelijk is dat er ook al een planning is opgemaakt met 14 actiepunten, een raamwerk voor een toekomstig bestuursakkoord. “In grote lijnen gaan we verder met het lopende project, maar de lat wordt een stuk hoger gelegd”, zegt Rudy Coddens. 

Wonen: Er wordt 90 miljoen euro vrijgemaakt, waarbij ook gezocht wordt naar externe middelen. 

Mobiliteit: Leefbaarheid en bereikbaarheid blijven voorop staan, ook bij het invoeren van verkeersplannen in de deelgemeenten. Er wordt gepleit voor een eigen openbaar vervoer, en de NMBS moet meer investeren in Gent. De ondertunneling van de Dampoort, de Verapazbrug en de Meulestedebrug moeten er nu echt komen. 

Onderwijs en kinderopvang: Daar moet de capaciteit omhoog. 

Politie en stadspersoneel : Het multiculturele van op straat moet weerspiegeld worden bij de stadsdiensten en de politie. Er moeten ook meer flikken komen, die heel wijkgericht gaan werken. 

Evenementen: Om de leefkwaliteit van de binnenstad te verhogen, moet het aantal evenementen omlaag. Zo worden de Winterfeesten een week korter. “We kiezen kwaliteit boven kwantiteit”, klinkt het. 

Veiligheid: De camera’s die al in de stad hangen zullen ook ingezet worden bij de misdaadbestrijding.

Heikel

Opvallend is dat vakkundig om de heikele thema’s heen werd gefietst. Geen woord over thuistaal of hoofddoeken op school, geen woord over de knips Rabot en Bargiebrug. “We bouwen aan een ambitieus en evenwichtig toekomstgericht project voor Gent”, klinkt het. “We gaan ons als team, met 4 partijen, inzetten om de stad vooruit te stuwen. We gaan samen, ook met de oppositie, de hand reiken naar andere overheden om te lobbyen voor onze stad. We willen een nieuwe bestuurstijl, met actieve openbaarheid, klantvriendelijkheid, maatwerk en betrokkenheid van de burger.”

Er werd geglunderd aan de tafel gisteren, ook al kwam de ‘outing’ er een dag vroeger dan gepland. Hoe dat zal lopen, een bestuur met vier partijen, valt af te wachten. Met een coalitie van blauw, rood, groen en oranje, wordt het immers moeilijk om over elk punt een akkoord te bereiken. Maar zowel burgemeester Mathias als eerste schepen Watteeuw zeggen de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. “Wij gaan zes jaar keihard werken voor deze stad”, beloven ze.

Eindelijk burgemeester, de droom van Bompa Willy De Clercq gaat in vervulling.
Wannes Nimmegeers Eindelijk burgemeester, de droom van Bompa Willy De Clercq gaat in vervulling.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Van Gent

    Hij wou en zal burgemeester worden maar wat zijn de toegevingen daarvoor geweest. Mobiliteit dat in Gent voor zeer veel inwoners niet meer naar hun zin is door Watteeuw zijn plannen geven ze nu terug aan hem ? dat is een brug te ver . Hoe noemen ze dat de ziel aan de duivel verkopen om toch maar uw goesting te krijgen.