Eindelijk! Scaldissluis nuttig na zes jaar wachten

Waterglijbaan voor kajaks en sluis voor plezierbootjes ingehuldigd

Sinds zondag kunnen bootjes varen op de Reep en is de Scaldissluis officieel in gebruik. Die sluis bleef zes jaar lang ongebruikt en in totaal zat er zelfs 18 jaar tussen het eerste idee en de uiteindelijke ingebruikname. Vermoedelijk zal het François Laurentplein – iets verderop – niet geopend worden zoals de Reep, hoewel daar ook al jaren over gepraat wordt.
Schepen Filip Watteeuw (Groen) mocht als eerste de glijbaan proberen
Wannes Nimmegeers Schepen Filip Watteeuw (Groen) mocht als eerste de glijbaan proberen

De Scaldissluis lag er al in 2012 maar het was tot vandaag wachten tot ze echt in gebruik kon worden genomen. Enkele honderden Gentenaars kwamen kijken naar het historische moment. De Scaldissluis moet het hoogteverschil van 1.20m overbruggen tussen het water in de binnenstad en dat aan Portus Ganda. Wie met een boot van Portus Ganda naar de binnenstad wil, kan met een druk op de knop de sluisdeuren zelf bedienen. Wie met een kajak of kano van de binnenstad richting Portus Ganda wil, heeft die sluis zelfs niet nodig. Voor hen is er een waterglijbaan die vandaag voor het eerst werd uitgeprobeerd door de prominenten. Iedereen hield het droog. 

“Na een dracht van 18 jaar is het water gebroken en is een prachtig kind geboren”, lacht Reginald Claeys, departementshoofd ruimtelijke planning van de stad Gent. “Overal in Europa heeft men in de jaren ‘60 vastgesteld dat het water in de stad een bron van gezondheidsproblemen was. Dempen bood toen de oplossing. Pas vele jaren later is men gaan inzien dat die ingreep teruggedraaid moest worden. Ik ben blij dat we dat 18 jaar geleden ook hebben ingezien. Het was een werk met veel obstakels maar we hebben ze overwonnen.”

Claeys laat ook al zijn licht schijnen op nog een andere plek iets verderop die eveneens geopend zou kunnen worden. “Er wordt al een paar jaar gekeken naar het François Laurentplein.  Dat plein is gebouwd boven op gewelven. Maar het is waarschijnlijk beter om dat plein niet te openen. Het is één van de weinige plekken waar men nog kan laden en lossen zonder in de weg te staan van tramsporen. Bovendien is het een dubbel gewelf die mekaar ondersteunen. We kunnen dus niet één van die gewelven afbreken. Die ondergrondse gewelven bieden wel een mogelijkheid. Bijvoorbeeld door ze te gebruiken als een bijzondere kunstgalerij. De Krook en de Reep worden in elk geval een prima alternatief voor wie de Gras- en Korenlei te druk vindt.”

Ook bij de bezoekers was er veel enthousiasme. “Ik heb me voorgenomen een bootje te kopen”, zegt Peter Vandersteene. “Ik ben in mijn jeugd nog bij de zeescouts geweest. Mijn droom is om mijn oude kameraden van VVKS De Stormvogels nog eens samen te brengen voor een boottocht hier. Als er nog oud-stormvogels zijn, mogen ze me steeds contacteren.”

Peter Vandersteene wil met zijn oude makkers van de zeescouts afspreken voor een boottochtje
Wannes Nimmegeers Peter Vandersteene wil met zijn oude makkers van de zeescouts afspreken voor een boottochtje

Alex Evers lanceerde in 2014 een actie om de Reep zelf open te graven. Met heel wat actievoerders zakte hij toen af naar de site om symbolisch zelf de spade in de grond te zetten. “Toen het eerste water door de Reep liep enkele weken geleden was ik er niet van op de hoogte. Dat wrong toch een beetje. Maar ik ben blij met wat het geworden is. Op voorhand is het moeilijk om daar een beeld van te vormen maar het overtreft alle verwachtingen. Wel jammer dat ik intussen verhuisd ben en dus minder aan de Reep passeer.”

Alex Evers startte vier jaar geleden een actie om de Reep zelf open te graven
Wannes Nimmegeers Alex Evers startte vier jaar geleden een actie om de Reep zelf open te graven

Zo’n 1.100 Gentenaars boekten zondagnamiddag een boottochtje langs de sluis. Zelfs de scheepvaartpolitie kwam de sluis al eens testen. Iedereen die een plezierbootje heeft, kan gratis gebruik maken van de sluis. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.