Eigenaar 't Nieuw Stadion wil restaurant platgooien

PATRICK MAYENS  PLANT APPARTEMENTEN LANGS BRUSSELSESTEENWEG

Zaakvoerders Patrick Mayens en Marie-Thérèse Santens in hun restaurant.
Vollaert Zaakvoerders Patrick Mayens en Marie-Thérèse Santens in hun restaurant.
't Nieuw Stadion aan de Brusselsesteenweg in Gentbrugge gaat dicht. Daarmee bevestigt eigenaar Patrick Mayens de geruchten die de ronde doen. Al de andere roddels - en al zeker de datum van de sluiting - is onzin. Mayens wil een appartementsblok met ondergrondse parking laten bouwen op het terrein.

't Nieuw Stadion geniet een reputatie waar vele restaurants jaloers op zijn. Elke bekende Vlaming die zichzelf serieus neemt, is er al geweest. Voor velen is het zelfs hun thuishaven. Tom Boonen gaf er zijn afscheidsfeest en Peter Goossens is er kind aan huis. Aan de muur in de inkomhal hangen veel foto's van BV's, van Astid Bryan tot Eddy Wally, van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei tot de prins van Monaco. Maar de beste foto's, die bewaart Patrick in zijn albums. "BV's komen hier graag, omdat ze hier behandeld worden als gewone mensen", vertelde Patrick vroeger al. "Er wordt niet gefleemd. Ik doe gewoon onnozel tegen hen, zoals tegen al mijn klanten. De klanten zijn dat hier gewoon, dat er BV's over de vloer komen. Niemand wordt hier aangestaard."

't Nieuw Stadion zou in de toekomst plaatsmaken voor appartementen en een ondergrondse parking.
De Bock 't Nieuw Stadion zou in de toekomst plaatsmaken voor appartementen en een ondergrondse parking.

Legendarische feestjes

De feestjes in 't Nieuw Stadion zijn legendarisch. Het gebeurde meermaals dat er een massa flessen Dom Perignon soldaat gemaakt werden. Zingen bovenop de kast, gasten die hun broek afsteken of zelfs heuse striptease-acts, in 't Nieuw Stadion gebeurde het allemaal. Maar Patrick (55) geeft er dus de brui aan. Niet nu, maar 'binnen afzienbare tijd'. Patrick plant een project op de plaats van het restaurant. Er zouden appartementen met een ondergrondse garage gebouwd worden. Het bekende gele papier voor de bouwaanvraag heeft uitgehangen, maar of de bouwvergunning er effectief komt, dat is ook voor Patrick nog afwachten. En zolang hij geen bouwvergunning heeft, kan hij geen aannemers zoeken en kan hij al helemaal niet inschatten wanneer zijn project effectief zou kunnen starten. En zolang hij geen datum in het vooruitzicht kan stellen, blijft 't Nieuw Stadion gewoon open. "Al zeker tot eind 2018", zegt Patrick.

Patrick Mayens en Marie-Thérèse Santens met Tom Boonen en Patrick Lefevere.
Vollaert Patrick Mayens en Marie-Thérèse Santens met Tom Boonen en Patrick Lefevere.

32 jaar

't Nieuw Stadion was oorspronkelijk een café, maar Patrick maakte er een goed draaiend restaurant van. Hij staat al 32 jaar in zijn zaak. De stroom aan BV's kwam er vooral dankzij Patricks 'stoute muile'. En ook omdat hij ooit iets had met de dochter van de overleden wielrenner Tom Simpson én omdat hij tevens verre familie is van voetbalmanager Patrick Orlans. Behalve voor de BV's en de fratsen van Patrick is 't Nieuw Stadion vooral bekend voor zijn vleesgerechten. Er wordt gezegd dat de beste côte à l'os en filet pur van Gent daar te vinden is.