Eetcafé Twilight op de Korenmarkt legt de boeken neer

Eetcafé Twilight sloot de deuren
Wannes Nimmegeers Eetcafé Twilight sloot de deuren
Op de Korenmarkt heeft Eetcafé Twilight de deuren gesloten. De eigenaar legde de boeken neer en spreekt over 40% minder omzet sinds de invoering van het circulatieplan.

“Ik ben beginnen werken als jobstudent in 2001, de gouden periode”, zegt (ex-) zaakvoerder David De Swaef. “Tot 2004 was ik vaste kelner en in 2011 nam ik de zaak over samen met mijn tante. We hebben de Korenmarkt zien evolueren van een gezellig plein naar een koud mineraal plein”, zegt hij. “We hadden de zaak nog maar juist overgenomen en waren nog relatief jong, dus besloten we te investeren: een volledig nieuwe keuken. Een zware investering maar te rechtvaardigen met onze omzet.”

“Twee jaar later was daar het circulatieplan. Ligt alles aan dat plan? Absoluut niet, maar het heeft wel een grote rol gespeeld. De middagen hebben we onze toeristen en de mensen van de bedrijven rondom ons. De avonden zijn helaas een ander verhaal, de mensen die vroeger kwamen van de stadsrand komen niet meer of zelden naar Gent. De dure parkeertarieven helpen ook niet. Onze omzet is sinds het plan meer dan 40% gezakt en hebben daardoor sinds vorige week onze zaak gesloten en de boeken neergelegd.”

“Ik hoop voor mijn collega’s dat de stad inziet dat er iets moet veranderen, beslissingen maken zonder rekening te houden met de kleine zelfstandigen is een vergissingen want zij maken Gent tot de gezellige stad die ze is. Voor ons is het verhaal afgelopen maar ik hoop dat door mijn verhaal te doen er bij de stad een belletje gaat rinkelen. Ik ben niet de eerste zaak die de boeken moet neerleggen maar op deze manier ook zeker niet de laatste zaak”, aldus De Swaef.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • inge bauwens

  Zeer spijtig, al voor de deuren gestaan. Daar altijd zeer lekker gegeten, wat we niet over andere restaurants van Gent kunnen zeggen

 • Jeroen Wille

  Met alle respect maar Twilight was hét favoriete restaurant waar mijn ouders me meenamen om even te ontsnappen aan de studentenkost (2007-2011) De laatste keren viel het meer dan een beetje tegen. We zijn wel nog enkele keren geweest sindsdien maar was nooit meer wat het was qua kwaliteit. Stop eens met alle schuld op het circulatieplan te steken. De ziel en de kwaliteit van Twilight was (al lang) weg, sorry. En vergeet niet hoe levendig Gent is op culinair vlak, iedere dag komen er toppers bij.

 • Gilbert De Keyser

  De korenmarkt is een koude stenen woestijn geworden, de terrasjes aan de zonnekant kunnen nog iets bieden, voor de anderen is het kommer en kwel. Er is ook een wildgroei gekomen van "eet"gelegenheden, wat de pap dunner maakt voor iedereen. Bedrijfsbeheer is weggevallen, vakbekwaamheid is vervallen tot een lachertje. In het weekend staan de parkings nochtans overvol, maar een week is meer dan een weekend.Er zal een grote natuurlijke selectie komen waarbij velen zullen sneuvelen.

 • Rita Vanlerberghe

  Dat er een "belletje gaat rinkelen" daar moet U niet op hopen. Mocht dit wel zo zijn dan zouden alle belletjes die al gerinkeld hebben Watteeuw de oren van zijn kop geklingeld hebben. Hij is en blijft stoïcijns doof en onwrikbaar, een echte Westvlaming dus.

 • Ron Leclerc

  Helaas is Gent verworden naar een rommelige fietstalling, opgesmukt met lelijke gele betonblokken, waarin dolgedraaide fietsers denken dat zij het centrum van de wereld zijn en zij dus boven elke wet staan. Maar de groene dictatuur heeft alle wijsheid in pacht. Dus het zal nog veel verslechteren.