Eerste Queer Pride Gent daagt ‘hokjesdenken’ uit: “Alle mensen moeten kunnen zijn wie ze willen zijn”

Queer pride in Gent op het Anseeleplein.
Wannes Nimmegeers Queer pride in Gent op het Anseeleplein.
In de omgeving van de Vrijdagmarkt en het Anseeleplein vond zaterdag de eerste editie plaats van Queer Pride Gent. “We organiseren een vreedzaam protest tegen maatschappelijke normen, instituten en structuren die de seksuele, sociale en culturele diversiteit en vrijheid onderdrukken”, klinkt het bij de organisatoren.

Wie zaterdag dacht een bonte optocht met feestende holebi’s en transgenders aan te treffen in de Gentse binnenstad was eraan voor de moeite. Queer Pride Gent wil zich naar eigen zeggen afzetten tegen het al te commerciële gehalte van prides waarbij de festiviteiten de bovenhand nemen op het protest en de kritische boodschap op de achtergrond raakt of zelfs volledig verdwijnt. “We willen vandaag (zaterdag, red.) een gezamenlijke strijd van onderaf tonen waar solidariteit de boventoon voert. We willen de bestaande labels uitdagen. Of je je nu als hetero of holebi of transgender identificeert, een donkere of een lichte huidskleur hebt, mensen moeten kunnen zijn wie ze willen zijn”, zegt medeorganisator Martin Zebracki. “Daarom kiezen we bewust niet voor een parade. Er wordt wel gevierd vandaag, maar niet in de zin dat het een ‘freakshow’ is waar mensen komen kijken naar wie er anders uitziet.”

Queer pride in Gent op het Anseeleplein.
Wannes Nimmegeers Queer pride in Gent op het Anseeleplein.

Met de Queer Pride reikten de organisatoren de hand aan de bezoekers voor de deelname aan een divers programma met onder meer optredens, debatten en een ‘Queer Fair’. De vrijwilligers die het evenement op poten zetten, willen een lans breken voor een inclusieve maatschappij waarin iedereen zich thuis voelt. “We willen mensen kritisch laten reflecteren op hun privileges en mensen uit elke hoek van de samenleving samenbrengen en hun de kans geven om elkaar goed in de ogen te leren kijken”, verduidelijkt Zebracki. “Vooroordelen, onbegrip en agressie zijn vaak het resultaat van een gebrek aan kennis en voortschrijdend inzicht. De ander niet begrijpen is jammerlijk, de ander niet willen begrijpen is echter een schande. Daarom staan we vandaag op de barricades: voor een alternatieve en inclusieve maatschappij tegen onverdraagzaamheid en het zwart-wit denken in termen van ‘hetero versus humo’ of ‘man versus vrouw’. We willen onze waardering uitdrukken voor eender welke seksuele of romantische oriëntatie en genderidentiteit of genderexpressie ongeacht onder meer je klasse, afkomst, beperking, leeftijd, levensovertuiging en geografische afkomst.”

Queer pride op Vrijdagmarkt
Wannes Nimmegeers Queer pride op Vrijdagmarkt

Queer Monument

Op de zolder van het Poëziecentrum werd tijdens debatten dieper ingegaan op onderwerpen als ‘pride-identiteit’, ‘queerpolitiek’ én of, waar en hoe er een ‘Queer Monument’ moet komen in Gent. “Fysieke monumenten bestaan bijvoorbeeld al, zoals de ‘holebizuil’ in Brussel. Ze zijn tastbaar en dat heeft voordelen, maar ook een jaarlijkse editie van deze pride kan een monument vormen van en voor queer-minded mensen”, aldus Zebracki.

Het was de eerste editie van Queer Pride Gent.
Queer Pride Gent Het was de eerste editie van Queer Pride Gent.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.