Eerste blik in Gentse stripmuseum

In maart 2019 opent het CAHM de deuren voor 100.000 stripliefhebbers

Marc Noël in het Stripmuseum in aanbouw aan de Augustijnenkaai.
Gianni Barbieux Marc Noël in het Stripmuseum in aanbouw aan de Augustijnenkaai.
Nog een half jaar geduld en Gent krijgt er een opmerkelijke toeristische attractie bij. Aan de Augustijnenkaai opent in maart 2019 het Stripmuseum. “Het wordt zo'n 2.000 vierkante meter groot en we verwachten 60.000 tot 100.000 bezoekers per jaar”, zegt initiatiefnemer Marc Noël (59). “Dit wordt meer dan wat prentjes kijken, dit moet hét stripcentrum van Europa worden.” Enkele maanden later gaat ook het aanpalende striphotel open.”

Niets aan de voorgevel van het pand aan de Augustijnenkaai 2 doet vermoeden dat er over een half jaar een toeristische trekpleister opent. Maar eens achter de grote poort blijkt hoe hard er gewerkt werd. 

“Het museum is zo goed als klaar. Enkel nog de afwerking en het inrichten moet gebeuren”, legt Marc Noël uit. Marc is een architect uit het Brusselse en een stripverzamelaar sinds zijn 13de. “Er zijn in ons land zo veel goede striptekenaars dat ik ze allemaal goed vind. Dat is ook het probleem. Door de jaren heb ik enorm veel verzameld, maar mijn kinderen hebben geen interesse. Ik wil niet dat mijn strips dezelfde weg volgen als bij zo veel verzamelaars. Na hun dood belanden ze bij een veilinghuis en zijn ze weg.”

Nieuw stripmuseum en hotel in Gent.
Gianni Barbieux Nieuw stripmuseum en hotel in Gent.

Een groot deel van het museum zal gevuld worden met de privéverzameling van Marc. “Maar ik heb ook contact met de nabestaanden van heel wat bekende striptekenaars. Het gaat dan vaak om weduwes of kinderen. Ik heb inmiddels al een akkoord met de weduwe van Morris om een paar originele tekeningen van Lucky Luke tentoon te stellen. Dat is uniek. Ik heb ook de originele tekeningen van de covers van de eerste twee Suske & Wiskes. Dat worden de pronkstukken van het museum.”

“In dit museum kan de bezoeker heel wat meer dan plaatjes kijken. Ik heb al heel wat grote beelden besteld die in het museum komen. De wand is bijvoorbeeld schuin gezet speciaal omdat ik een beeld van Jerom wil plaatsen die de gevel overeind houdt”, legt Marc uit. “Ik heb ook een 3 meter groot beeld van Sus Antigoon besteld. Op de binnenkoer zullen we dan ook de cover van Het Eiland Amoras nabootsen. Op het dak komt dan weer een reusachtige versie van de 'chronoscaaf', een teletijdmachine uit Blake & Mortimer. Verder willen we hier workshops, stripveilingen en kunsttentoonstellingen organiseren. Alles gewijd aan de Belgische strip, maar het moet op termijn het belangrijkste centrum voor de negende kunst in heel Europa worden.

Nieuw stripmuseum en hotel in Gent.
Gianni Barbieux Nieuw stripmuseum en hotel in Gent.

Het museum en het bijhorend hotel is een pure privé-investering. “Er is geen subsidie aan te pas gekomen. Hoeveel dit gekost heeft, vertel ik liever niet. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat we via het hotel het geld recupereren. Dat hotel zal 38 kamers tellen en we mikken op juni 2019 voor de opening.” De nieuwe attractie zal luisteren naar het CAMH, wat staat voor Cartoon Arts Museum & Hotel.

“Het is vooral de bedoeling om de Belgische stripgeschiedenis een mooi uithangbord te geven en ook om kinderen weer strips te laten lezen hé. De meeste jonge gasten trainen hun duimen met hun smartphones, maar door strips train je je hersenen en je fantasie.”

Nieuw stripmuseum en hotel in Gent.
Gianni Barbieux Nieuw stripmuseum en hotel in Gent.
Het gebouw valt op door zijn schuine gevel.
Gianni Barbieux Het gebouw valt op door zijn schuine gevel.
Nieuw stripmuseum en hotel in Gent.
Gianni Barbieux Nieuw stripmuseum en hotel in Gent.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.