Duw.Gent of de vreemde eend in de bijt van de verkiezingen

Geen programma, geen politieke lijn, alleen ‘directe inspraak’

Duw.Gent is één van de 13 lijsten waarop in Gent gestemd kan worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Toch is het geen ‘partij’. Ze hebben geen partijprogramma, zelfs geen politieke lijn, en willen alleen directe inspraak van de bevolking, over alle thema’s, onmiddellijk, en digitaal. “We leven in het digitale tijdperk, maar werken met de middelen van het industriële tijdperk. Waarom maar eens in de zes jaar kiezen, als het dagelijks kan?”

De Duw.Gent-lijst telt 28 kandidaten, en heeft Ann Van Gysel als lijsttrekker. Al is dat bij Duw.Gent eigenlijk van geen tel. “De lijn die wij aanhouden, is die van het gezond verstand”, zegt Van Gysel. “Het enige wat wij willen, is directe en continue inspraak van de burgers. We stemmen vandaag nog steeds zoals in 1830, om de zoveel jaar mag je een bolletje kleuren. Terwijl in dit digitale tijdperk de mogelijkheden voorhanden zijn om aan directe democratie te doen. Het gebeurt al in de Verenigde Staten en in Zwitserland. Wij willen van Gent de eerste Belgische stad maken waar directe democratie mogelijk is.”

Duw.Gent staat voor directe democratie.
Gianni Barbieux Duw.Gent staat voor directe democratie.

“Elke partij heeft de mond vol van inspraak, dus niemand kan hier tegen zijn”, vult Dirk Valvekens, nummer 27, aan. “Het systeem is simpel. We lieten een app, CTZN.online, ontwikkelen die compleet veilig is. Die is gebaseerd op ‘Itsme’, hetzelfde systeem waar ook banken mee werken. Met die app kan je over Gentse thema’s je stem uitbrengen. Wij kunnen niet zien wie stemt, we krijgen geen namen door, zelfs geen geslacht. We zien wel woonplaatsen en leeftijdscategorieën. Zo kunnen we bevragingen organiseren per wijk, of per gebied. We kunnen zien of mensen uit de deelgemeenten een andere mening hebben dan die in het centrum. Met het systeem kan elkeen maar één keer stemmen per vraag. Ook dat is dus niet manipuleerbaar.”

Minderheidsgroepen

Duw.Gent maakt er een punt van de vraagstellingen op zijn website te lanceren, maar ook zoveel mogelijk info uit verschillende bronnen ter beschikking te stellen, zodat mensen zich kunnen informeren voor ze stemmen. “Uiteraard rijst meteen de vraag over senioren en minderbedeelden. Maar uit studies blijkt dat vandaag liefst 73% van de Vlamingen een smartphone heeft. Dat is een grote groep. Uiteraard zullen de hoger opgeleiden met een job eerder mee zijn met dit systeem dan andere groepen. Maar in landen waar er directe democratie is, blijkt dat na een tijd ook minderheidsgroepen meedoen, en hun stem kunnen laten horen. En het is makkelijk. Stemmen over een thema doe je gewoon op je smartphone, waar ook ter wereld je op dat moment bent.”

Stemmen over een thema doe je gewoon op je smartphone, waar ook ter wereld je op dat moment bent

Dirk Valvekens

Duw. Gent richt zich op iedereen, maar vooral op mensen die teleurgesteld zijn in de politiek, die niet meer geloven in de democratie, zich niet gehoord voelen. “Uiteraard kunnen we niet over élk thema de Gentenaars bevragen. Maar de vragen komen uit de mensen zelf, het gaat over wat leeft. Een algemene bevraging over wat de Gentenaars nu denken over het circulatieplan is er nooit geweest, ook al gaven bijna 30.000 mensen aan dat ze hierover een referendum wensten. We kunnen met de app ook verder gaan dan alleen ja-neenvragen. Het is als overheid toch handig te weten wat de bevolking denkt? Met directe democratie kan dat.”

Privacy

Oud-politiewoordvoerder Steven De Smet staat niet op de lijst, maar is wel een sympathisant en betrokken omwille van zijn kennis rond digitalisering. “Alles wat ik al zolang zeg over de politie kan ook toegepast worden op de politiek. Al die digitale mogelijkheden zijn er, gebruik ze dan ook. Neem nu de camera’s met nummerplaatherkenning, die momenteel alleen worden gebruikt om boetes uit te schrijven aan automobilisten die onvergund door een ‘knip’ rijden. Die camera’s kunnen door de politie perfect gebruikt worden om pakweg gestolen auto’s of geseinde personen te vatten, maar het mag niet. Men schermt met de privacy, maar bestaat privacy nog wel? En moet het concept privacy niet herbekeken worden? Niet elke auto die voorbij een slimme camera rijdt wordt geregistreerd. Alleen wie er niet moet zijn, wordt opgepikt. Wat is dan het probleem?”

Steven De Smet
BELGA Steven De Smet

De Smet haalt aan dat hij 26 jaar geleden de beveiligingscamera’s invoerde in de Gentse Feestenzone, en dat iedereen daar toen tegen was. “Alleen burgemeester Gilbert Temmerman steunde mij toen, en heeft die camera’s er ook politiek doorgeduwd, ook al waren oppositie én meerderheid tegen. Vandaag is een stadsfestival zonder camerabewaking gewoon ondenkbaar, maar toen was dat een Europese primeur. Je moet gebruik maken van de digitale middelen die er nu eenmaal zijn, ook al vergt dat een mentaliteitswijziging. Alles verandert in het digitale tijdperk, waarom zou de overheid er dan aan ontsnappen?”

De Duw.Gent’ers beseffen dat ze heel kort voor de verkiezingen naar buiten komen met hun project, en dat het tijd zal vragen om de burgers ervan te overtuigen. “Maar we zien dit dan ook als een langetermijnproject”, zegt Valvekens.

De apps CTZN.online en Itsme zijn beiden gratis te downloaden. Andere info staat op de website www.duw.gent.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.