Drugsspeurders naar correctionele

VIER LEDEN RECHERCHETEAM STAAN TERECHT VOOR CORRUPTIE

Vier Gentse rechercheurs die verdacht worden van druggebruik zijn doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Oorspronkelijk waren er vijf verdachten, maar één man is buiten vervolging gesteld. De collega's van de Gentse speurders uit 'De Recherche' tipten hun verslaafde vrienden over lopende onderzoeken én brachten inbeslaggenomen drugs terug in omloop.

In het tv-programma 'De Recherche' kwam aan bod hoe het Gentse rechercheteam er alles aan doet om drugsdealers van straat te halen. Wat niemand wist was dat er achter de schermen een onderzoek liep naar vijf leden van de politiedienst. De vijf, die overigens niet in beeld kwamen tijdens de tv-reeks, zouden allerhande harddrugs genomen hebben. Ondertussen werden vier van de vijf verdachten doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Zij werden gezien in discotheken en op festivals met dealers. Zo ook Guy V., een van de speurders in het drugsteam van de Gentse politie. Hij staat op foto op een buitenlands festival met een aantal bekende drugsdealers. De foto's zijn geheim en zitten in het vertrouwelijke dossier van de politie. In dat dossier staat ook dat Guy V. onder invloed was van MDMA, dat bleek uit een haaranalyse. Hij werd op dat moment onmiddellijk geschorst.


De bal ging aan het rollen toen in 2013 een andere politieman werd opgepakt. Hij zou drugs die in beslag was genomen opnieuw hebben doorverkocht. Er werd een onderzoek geopend bij intern toezicht en zo kwam men bij de andere verdachten terecht. Zo ook Bart C., die op foto staat met een drugsdealer in een nachtclub in Knokke. Later werd ontdekt dat de speurders ook drugsdealers en verslaafde vrienden en familie getipt zouden hebben over politieonderzoeken. Zo kon de aan drugs verslaafde ex van één van de politiemannen naar verluidt hele zinnen uit vertrouwelijke drugsdossiers citeren. De tenlasteleggingen tegen de politiemannen zijn onder andere: corruptie, schending van het beroepsgeheim, te vriendschappelijke relaties met bekenden uit het drugsmilieu en druggebruik. Daartegen zullen de vier mannen zich moeten verdedigen in de correctionele rechtbank. Een datum voor het proces is nog niet bekend.