Drugsdealer riskeert vijf jaar cel na fatale dosis

BELOFTEVOLLE WIELRENNER (23) SLIKT DODELIJK HOEVEELHEID COCAÏNE BIJ FEESTJE

Voor Roan V. (leren jas links) werd vijf jaar cel gevorderd, Bruno F. (groene trui rechts) kan vrijuit gaan.
Sarah Vandoorne Voor Roan V. (leren jas links) werd vijf jaar cel gevorderd, Bruno F. (groene trui rechts) kan vrijuit gaan.
Een Gentenaar (31) riskeert vijf jaar cel nadat hij een dodelijke dosis cocaïne zou toegebracht hebben aan beloftevolle wielrenner A.D. (23) uit Berlare. Het parket wilde hem en A.D.'s beste vriend eerst vervolgen voor schuldig verzuim, maar trekt zijn staart in. "Het slachtoffer kreeg een hersenbloeding door de drugs. Binnen een paar seconden moet hij dood geweest zijn."

Een fatale plaspauze in de bossen van Beervelde. Daar kwam A.D. (23) uit Berlare niet van terug. Onder invloed van cocaïne kreeg de twintiger een hersenbloeding en viel hij neer in een beekje. Uiteindelijk stierf hij door verstikking en werd hij pas 's anderendaags ontdekt.


Het tragische incident gebeurde in de nacht van 14 op 15 augustus 2016. Samen met zijn beste vriend Bruno F. (20) en drugsdealer Roan V. (31) had A.D. afgesproken om samen de drug te nemen. Het drietal wilde een feestje bouwen op een afgelegen plek: een caravan in een open groene vlakte in Beervelde. Na een plaspauze, iets na middernacht, kwam A.D. niet meer opdagen. F. en V. raakten in paniek. "Urenlang hebben we gezocht", verklaarden ze aan de politie. Op de rechtbank moest het duo gisteren toegeven dat ze amper twintig minuten gezocht hebben naar A.D. Om halfeen stuurden ze nog een vriendin om langs te komen 'omdat het feestje zo tof was'. Tien voor één bestelden ze een taxi om elders te gaan feesten. Geen toeval, volgens de burgerlijke partij. "Ze waren te hard in paniek, ze moeten wel geweten hebben dat er iets was gebeurd. Misschien wisten ze wel dat hij al dood was?"

Schuldig verzuim

Dat ontkennen de twee in alle toonaarden. "We hebben hem pas 's anderendaags gevonden, op klaarlichte dag." De burgerlijke partij wijst erop dat ze alarm hadden moeten slagen. Als ze A.D. hadden gevonden of gewoonweg de politie hadden verwittigd, was er hier misschien geen sprake van een drugsdode.


F. en V. staan terecht voor schuldig verzuim. Maar volgens het parket, die op basis van die piste nochtans de doorverwijzing vroeg voor de raadkamer, maakt het in principe niet uit of A.D. nu al gevonden was toen de twee vertrokken of niet. "Hoe laakbaar hun gedrag ook was, schuldig verzuim hebben ze niet gepleegd. Zijn hersenbloeding heeft hem geveld, hulp kon toch al niet meer baten."

Half miljoen euro

Wel wijst de procureur drugsdealer V. terecht op het toedienen van een fatale dosis cocaïne. Voor hem vordert ze vijf jaar cel. Ook de hoofdproducent van de drugs, een veertiger uit Zele, riskeert een zware celstraf van drie jaar.


Financieel zullen de dealers er niet goedkoop vanaf komen. Bovenop geldboetes van 12.000 euro riskeren ze ook hun winst kwijt te geraken, samen goed voor 140.000 euro. Ook andere dealers in hun netwerk, dat door het onderzoek naar de dood van A.D. is opgerold, riskeren tot 2,5 jaar cel. In totaal vraagt de procureur de verbeurdverklaring van bijna een half miljoen euro aan drugsgeld.


De enige die er van de procureur goedkoop vanaf mag komen, is beste vriend F., die niet voor drugs maar enkel voor schuldig verzuim terechtstaat. "Ik gedraag me naar de wijsheid", klinkt het. Een bittere pil voor de nabestaanden, die nog steeds niet weten wat er juist met A.D. gebeurd is.


Het vonnis wordt binnen twee weken uitgesproken.