Dok Noord even ontruimd na bommelding

DREIGBRIEF ZET POLITIE AAN HET WERK IN WINKELCENTRUM

Het winkelcentrum Dok Noord moest ontruimd worden.
Wouter Spillebeen Het winkelcentrum Dok Noord moest ontruimd worden.
Het winkelcentrum Dok Noord werd gisteren ochtend met een explosievenhond doorzocht nadat een bommelding per brief binnenkwam bij de Gentse politie. Ongeveer 300 mensen zijn geëvacueerd.

In de brievenbus van een van de bedrijven in het bedrijvencenter van het winkelcentrum lag gisterenmorgen een verontrustende brief van een anonieme zender. In een van de kleine bedrijven in Dok Noord aan het kant van het Handelsdok zou om 10 uur een bom ontploffen volgens de dreigbrief. De politie kreeg de melding rond 9.30 uur en schoot meteen in actie. Iedereen in het winkelcentrum werd naar buiten begeleid. Zo'n 300 mensen kregen onderdak in Hal 16 achter het winkelcomplex. "Iedereen moest onmiddellijk weg uit het gebouw", duidde politiewoordvoerder Matto Langeraert. "We mogen bij dergelijke meldingen geen enkel risico nemen."


Intussen werd de R40 ter hoogte van Dok Noord uit voorzorg afgesloten voor alle verkeer. De politie liet het verkeer dat van het Neuseplein kwam, rechtsomkeer maken en ook ter hoogte van het Stapelplein mocht niemand passeren. Intussen liet de politie een explosievenhond komen om het winkelcentrum uit te kammen.

De politie had ook een explosievenhond bij.
Wouter Spillebeen De politie had ook een explosievenhond bij.

Geen explosie

Om 10 uur volgde uiteindelijk geen explosie. De politie doorzocht met de hond de kant van het winkelcentrum waar het bedrijvencentrum ligt en waar de bom volgens de brief zou liggen. Daar troffen ze niets aan. Daarna werd de rest van het winkelcentrum ook doorzocht. "We moesten zeker zijn dat het er volledig veilig was", klinkt het bij de politie.


Rond 11.05 uur is het winkelcentrum weer vrijgegeven. "Er is in het hele gebouw niets gevonden", aldus de politiewoordvoerder. Werknemers van de bedrijven in het gebouw konden weer naar hun kantoor en winkels konden weer openen. "Kom gerust shoppen of een koffietje drinken!", stond vlak na de sweeping te lezen op de Twitterpagina van het winkelcentrum.


Het parket werd op de hoogte gesteld en opende een onderzoek. "Dat onderzoek loopt", klinkt het bij het parket. "De prioriteit is nu dat we te weten komen wie hierachter zit."

Tweede bommelding

De bommelding is al de tweede in een week tijd die bij de Gentse politie toekomt. Op woensdag 5 september kregen ze telefonisch de melding dat er een bom zou liggen in de Kringloopwinkel aan het Pierkespark in de wijk Brugse Poort. Toen ging de politie ook met een explosievenhond op zoek naar een springtuig omdat er te veel materiaal in de winkel lag om handmatig te doorzoeken. Uiteindelijk bleek het om een vals alarm te gaan. "Twee bommeldingen op zo'n korte tijd is zeker opvallend", aldus de politie, die zoals steeds op haar hoede blijft. Het is nog niet duidelijk of de twee bommeldingen iets met elkaar te maken hebben.