Docent UGent gestraft na aanranding collega's

GESCHORSTE VIJFTIGER KRIJGT 6 MAANDEN NA ONGEWENSTE INTIMITEITEN OP HOTEL

Beklaagde Henk C.
Foto Henk Deleu Beklaagde Henk C.
Henk C. uit Kortrijk, een 52-jarige geschorste docent van de UGent, heeft gisteren zes maanden cel gekregen omdat hij jonge collega's heeft aangerand. De feiten vonden plaats in hotelkamers, op werkbezoek in het buitenland. "Ik ben naïef geweest en dacht dat mijn gedrag niet aanstootgevend was", zegt de man die door het vonnis mogelijk ook zijn wedde verliest.

Als hoofdlector van de vakwerkgroep industriële automatisatie aan de Kortrijkse hogeschool Howest, behorend tot de Associatie Universiteit Gent, trok Henk C. geregeld met telkens een andere jonge collega op werkbezoek naar het buitenland, met een overnachting op hotel. Anders dan gereserveerd, bleek echter telkens maar één kamer ter beschikking, met één bed bovendien.

Moreel gezag

En toen het moment van slapen eraan kwam, zei C. laconiek dat hij de gewoonte had naakt in bed te liggen.


"De slachtoffers durfden niet tegen hem in te gaan omdat hij als hoofdlector een moreel gezag op hen uitoefende", zeggen hun advocaten. "In de hotelkamers kwam het tot aanrakingen en andere ongewenste intimiteiten. De man liep bovendien ook naakt rond en schrok er niet voor terug om de badkamer binnen te stappen op het moment dat zijn slachtoffer aan het douchen was."


C. ontkent een deel van de aantijgingen niet. "Het was verkeerd, besef ik nu. Maar ik ben nooit zwaar over de schreef gegaan. Aanvankelijk maakte ook niemand er een probleem van. Dat het nu toch tot een proces kwam, is het resultaat van de grote onderlinge rivaliteit tussen mijn vakwerkgroep en die van elektro-mechanica. Ook enkele van mijn oversten gaan in deze niet vrijuit. Zij nemen me het kwalijk dat ik ooit eerlijk mijn visie heb gegeven over een aantal situaties op de hogeschool."


De rechter in Kortrijk veroordeelde C. tot een celstraf van zes maanden effectief. Aan één slachtoffer moet hij een schadevergoeding van duizend euro betalen.

In beroep

De Kortrijkzaan kondigde alvast aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. "Ik ben het slachtoffer van een afrekening en hoop dat de volledige waarheid aan het licht komt voor het hof van beroep", zegt hij.

Contactverbod

Nu er een vonnis is, beraadt UGent zich of C., die geschorst werd in augustus 2015, nog verder elke maand zijn wedde gestort krijgt. "De schorsing, die onder meer een contactverbod impliceert met studenten en medewerkers van UGent, blijft van kracht tot er een definitieve uitspraak is", zegt woordvoerster Tine Dezeure. "Wij hopen, in het belang van iedereen, dat deze zwarte bladzijde zo snel mogelijk kan worden omgedraaid", aldus Dezeure.