Dit jaar al 1.603 ‘weesfietsen’ opgehaald

Gent, chaos van fietsen op het Maria Hendrikaplein
Wannes Nimmegeers Gent, chaos van fietsen op het Maria Hendrikaplein

Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar zijn in totaal 1.603 zogenaamde ‘weesfietsen’ opgehaald. Dat zijn fietsen die achtergelaten worden in fietsrekken en lange tijd onaangeroerd blijven staan. “De Fietsambassade screent heel regelmatig. Op plekken waar een grote fietsparkeerdruk is doen we dat zelfs systematisch om de drie maanden”, zegt schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). “Voor ons is een weesfiets een fiets die minstens drie weken blijft staan. In 2018 haalden we er zo 2.870 fietsen op. Tot eind april waren dat er al 1.603. We drijven het tempo dus op.” Wie merkt dat zijn fiets is meegenomen kan die nadien gaan ophalen bij de Fietsambassade. 

Recent hield het Gents Milieufront (GMF) een telling en zij kwamen tot de vaststelling dat het probleem van de weesfietsen elk jaar toeneemt. Anneleen Van Bossuyt (N-VA) wou weten of die vaststelling klopt. Maar volgens Watteeuw klopte de manier van tellen van het GMF niet. “Zij beschouwden fietsen al na één week als weesfietsen. Dat is te snel”, aldus Watteeuw. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • David De Geyter

    Typisch, het klopt weer niet van Watteeuw! Wees nu eens eerlijk, welke Gentenaar is niet beschaamd als je deze hoop oud ijzer zie staan als je uit het station komt?