Dieven riskeren tot één jaar cel na diefstal van 50 USB-sticks

Ondersteunend beeld.
Getty Images Ondersteunend beeld.
Twee dertigers uit het Brusselse moesten zich vrijdag voor de correctionele rechter verantwoorden voor de diefstal van 50 USB-sticks in een Action-vestiging in Gent. Beiden riskeren een fikse boete én een effectieve celstraf.

De feiten vonden begin april 2019 plaats: één van beide heren stak de 50 USB-sticks in z’n rugzak, en passeerde daarna de kassa. Bij het verlaten van de winkel liep het mis: het alarm ging af, hij sloeg op de vlucht.

Buiten werd hij opgewacht door door de andere beklaagde, die vrijdag terecht stond als mededader. De twee reden ervandoor, maar werden later door de politie onderschept. “Het is duidelijk dat beiden niet aan hun proefstuk toe zijn”, stelt de openbare aanklager. “Ze zakten vanuit Brussel af naar Gent om hier toe te slaan. Eén van hen stond bovendien al geseind.”

De ‘dief’ ontkende de feiten vrijdag niet. “We kunnen alleen maar om een zo mild mogelijke straf vragen”, aldus zijn advocaat. De vluchtchauffeur hield daar een andere visie op na. “Mijn cliënt was - samen met de andere beklaagde - naar Gent afgezakt omdat ze een afspraak hadden. Hij wist helemaal niet wat zijn kompaan van plan was. Ik vraag dan ook de vrijspraak.”

De openbare aanklager vorderde een celstraf van één jaar voor de 'dief’ én een celstraf van 10 maanden voor zijn mededader. Beiden riskeren bovendien een geldboete tot 800 euro. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.