Dialectprof Johan Taeldeman (73) overleden

Professor Johan Taeldeman is niet meer.
Foto Didier Verbaere Professor Johan Taeldeman is niet meer.
Dinsdag is professor Johan Taeldeman, vader van schepen Sven Taeldeman, op 73-jarige leeftijd overleden. Taeldeman was geboren in Maldegem en woonde in Balegem, maar werd bekend als de UGent-prof die de Vlaamse dialecten in kaart bracht.

De professor met de witte baard kwam uit een groot gezin en was de enige die naar de universiteit kon gaan. In 1966 studeerde hij af in de Germaanse filologie aan de universiteit van Gent. In 1976 werd hij er doctor in de letteren en de wijsbegeerte. Iedereen kende hem als een populair en begeesterd lesgever. In 1979 stelde hij het eerste woordenboek van de Vlaamse dialecten op, vele standaardwerken zouden hierop volgen.


"Hij was een briljante en lieve man met een frisse geest. Hij woonde reeds meer dan 25 jaar in de deelgemeente", zegt de Oosterzeelse burgemeester Johan Van Durme (CD&V). "Hij was begeesterd door zijn vak. Ik ben vaak naar zijn lezingen geweest en stond telkens versteld over zijn humor en de manier waarop hij mensen kon boeien", weet Van Durme.


"De jongste jaren kwam hij minder vaak buiten. Hij sukkelde met zijn gezondheid en was ook niet goed meer te been. Maar zijn frisse geest bleef hij bewaren. Zijn dood is een groot verlies aan kennis", besluit Van Durme.


Ook op sociale media regende het de voorbije dagen eerbetonen. Veel oud-studenten bleken warme herinneringen aan professor Taeldeman over te houden. "Hij was een bijzonder man, bekend om zijn baard, zijn lach en zijn ongebreidelde passie voor taal, in het bijzonder toch de dialecten.Het ga je goed, beste prof", klonk het. (EDG/DVL)