Deurwaarders vallen binnen op persconferentie Catherine De Zegher

Catherine de Zegher
BELGA Catherine de Zegher
De geschorste directeur van het Gentse Museum voor Schone Kunsten geeft vandaag een persconferentie, maar daar zijn bij de start twee deurwaarders binnengevallen. Ze eisen documenten op van de Toporovski-kunstwerken. 

De Zegher organiseerde vorig jaar een tentoonstelling in het MSK met Russische hedendaagse kunst, maar die bleek achteraf vals te zijn. Kunstkenners zouden De Zegher daar nochtans voor gewaarschuwd hebben, maar die dreef haar zin door. De kunst werd uiteindelijk verwijderd en later in beslag genomen, en De Zegher werd geschorst als directeur van het MSK.

Er loopt een gerechtelijk onderzoek. De deurwaarders zullen tijdens de persconferentie – als die nog doorgaat – ook alles noteren wat De Zegher zegt, en ze dreigen met een boete van 50.000 euro per inbreuk tegen het geheim van het onderzoek. 

“We hebben niets te verbergen”, zo zei Leo Neels, die optreedt als woordvoerder van Catherine de Zegher. De Zegher, Neels en Toporovski trokken zich even terug om te beraadslagen en kwamen na een kwartier terug. “De persconferentie gaat door, in alle sereniteit”, aldus Neels. “We laten de gerechtsdeurwaarders hun werk doen”.

“Ik kan niet langer meer zwijgen, ik spreek in persoonlijke naam, gesterkt door de open brief van vorige week,” aldus de Zegher. “Ik spreek voor diegenen die houden van kunst, schoonheid en waarheid. Ik heb mijn eigen verhaal, gebaseerd op grondig onderzoek, bekende feiten en wetenschappelijk bewijs dat mijn oordeel en overtuiging bevestigt”.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jan van dessel

    De onfrisse praktijken komen stilaan allemaal boven water. Telkens was een lid van SP.a betrokken.