Deskundigen moeten blootstelling aan chroom-6 in werkplaats NMBS onderzoeken

De werkplaats in Gentbrugge.
NMBS De werkplaats in Gentbrugge.
De Gentse correctionele rechtbank heeft twee deskundigen aangesteld om onderzoek te voeren naar de blootstelling aan het kankerverwekkende chroom-6 in de NMBS-loods in Gentbrugge. Het onderzoek zal nog minstens zeven maanden duren.

Tientallen werknemers van de NMBS zouden bij de ontmanteling van oude MR-75-treinstellen in aanraking gekomen zijn met de giftige stof chroom-6. Net zoals bij asbest is de chroom-6 niet schadelijk in vaste vorm, maar als stof kan het in de poriën, ogen en keel binnen dringen en verschillende soorten kanker veroorzaken. Bij het afschuren en afslijpen van de oude verf van de treinstellen zouden er giftige stofwolken vrijgekomen zijn.

Volgens de vakbond ACOD-spoor, die zich met ongeveer zeventig werknemers burgerlijke partij stelt, was de NMBS op de hoogte van het risico. Daarom moet de vervoersmaatschappij zich verantwoorden voor onder meer onopzettelijk slagen en verwondingen en het niet nemen van preventiemaatregelen.

Topdeskundigen aangesteld

Om de aard en de eigenschappen van chroom-6 te onderzoeken en de effecten van de blootstelling eraan te bepalen, duidde de rechter woensdag twee prominente deskundigen aan. Ze moeten ook de metingen die in het verleden werden uitgevoerd in de loods analyseren. “Het onderzoek is bijzonder technisch”, aldus rechter Jo Coppens. “Het is belangrijk dat de rechtbank in dit geval een college van deskundigen kan raadplegen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de aangestelde deskundigen zijn de top in het vakgebied.”

“Over zeven maanden is het onderzoek hopelijk in kannen en kruiken”, ging de rechter verder. Op 5 juni volgend jaar hoopt hij een verslag te hebben. Daarna wordt de rechtzaak opnieuw ingeleid en later behandeld.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Conny Maddens

    Wat met al die mensen die nu op pensioen zijn en daar jarenlang in gewerkt en blootgesteld waren?