Decadance feest voor het laatst tot de vroege uurtjes

“Gent gaat deze plek missen”

De laatste avond in de Decadance.
Wannes Nimmegeers De laatste avond in de Decadance.
Met een dol feestweekend heeft Gent afscheid genomen van de iconische club Decadance. “Een unieke plek in België”, volgens de duizenden nachtbrakers. Tussen de beats door klonk opvallend vaak de naam van burgemeester Termont.

“Een warm, bruin café met een hoek af.” Meer nog dan een technotempel, was dát Decadance volgens de bezoekers van de eerste jaren. De beschrijving komt uit de mond van Steven Maes (38), die net als honderden andere leeftijdsgenoten een babysit gezocht had voor de kinderen, om dit weekend afscheid te nemen van ‘den Deca’. “Een club met een ziel”, gaat Maes door. “Niet zoals de rest in de Overpoort. Ik heb mijn hart hier verloren, twintig jaar geleden, en het ligt er nog steeds.”

De warme verhalen die vrijdag en zaterdag over de tongen gingen, staan in schril contrast met de reputatie van de Decadance vandaag. Drugs, véél drugs, en overlast. Zo veel dat burgemeester Daniël Termont (sp.a) vorig jaar overging tot de tijdelijke sluiting van Decadance. Het leverde hem veel kritiek op uit de Gentse feestwereld, én van de Raad van State, die de burgemeester terugfloot. Maar Decadance werd nooit meer de oude. Het sleurde de aantijgingen met zich mee, en dat woog. Deze week kwam de onvermijdelijke aankondiging: de deuren gingen dicht.

De laatste avond in de Decadance.
Wannes Nimmegeers De laatste avond in de Decadance.

Bleiten in bed

“Ik ga eerlijk zijn: ik heb twee uur liggen ‘bleiten’ in bed", zegt Gilles De Bruyne, die als Lebawski al jaren vaste dj was in de club. “Voor mij was de actie van Termont in extremis de grootste blunder uit zijn carrière. Wordt hier drugs gebruikt? Ja. En elders? Ja, ook. De uitbaters gaven zélf de feiten aan, en daardoor leek er meer overlast. Maar in vergelijking met de rest van de zaken in de Overpoort, gebeuren hier veel minder vechtpartijen, en moeten er ook nauwelijks ambulances uitrukken. De mensen die hier kwamen en iets namen, wisten doorgaans wat ze deden.”

Gilles De Bruyne, ook gekend als DJ Lebawski.
Wannes Nimmegeers Gilles De Bruyne, ook gekend als DJ Lebawski.

Dat het pijn doet, klinkt uit alle hoeken van ‘den Deca’. Dat Termont bloed aan zijn handen heeft, dat horen we ook vaak. Maar dat Gent Decadance gaat missen, is wat álle bezoekers vertellen terwijl ze geduldig aanschuiven voor een laatste feestnacht. “Deze plek was uniek in België”, zegt dj Lebawski. “Als student kwam je hier binnen en dacht je: ‘niets voor mij.’ Óf je was hier na één nacht met geen stokken buiten te krijgen. Hier hoorde je de muziek die je niet op de radio hoort. Iets nieuws, een twist. Na mijn laatste plaatje vannacht ga ik het niet droog kunnen houden.”

Ook de bekende dj TLP, een Gentenaar, wilde na zijn set niet denken aan een toekomst zonder de club. “Mensen gaan Decadance missen, geloof me. Wanneer de Vooruit en de Charlatan ‘s morgens sloten, was dit dé plek voor een afterparty. Hier gaan mensen door tot twaalf uur ‘s middags. Dat heb je soms in Ibiza of Miami, maar nérgens anders in de buurt van België.”

Overdreven? Neen: de ‘Deca-gangers’ stelden TLP niet teleur. Het feest van vrijdag duurde voort tot diep in de voormiddag, dat van zaterdagavond ging zelfs verder tot zondagnamiddag. Alsof het feestje eeuwig zou duren - en dat was Decadance ten voeten uit.

Tot zondagnamiddag bleven de bezoekers doorvieren.
Wannes Nimmegeers Tot zondagnamiddag bleven de bezoekers doorvieren.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Justine Baert

    En nu gaat den deca veranderen in een après-skibar, dus comazuipen is dan wel oké?

  • Sebastiaan Lecompte

    Decadance heeft geschiedenis geschreven in Gent, Daniel Termont niet. Grootste blunder uit zijn carriere! Een instituut is niet meer, artiesten en personeel werkloos, en meerdere generaties verstandige feestvierders thuisloos.