De verkiezingen komen eraan: Keuze genoeg in Gent

De kiezer in Gent zal nog nooit zoveel keuze gehad hebben, maar liefst 13 lijsten zijn ingediend om mee te strijden de 14e oktober. Tussen de lijsten zitten vier multiculturele partijen, twee burgerlijsten en jawel, zelfs een Pokémon-lijst. 
Alf Martijn komt met de Pokémon-Lijst op voor de provincieraadsverkiezingen in Gent.
Gianni Barbieux Alf Martijn komt met de Pokémon-Lijst op voor de provincieraadsverkiezingen in Gent.

In Gent zijn zaterdag dertien lijsten ingediend in voor de lokale verkiezingen die in oktober plaatsvinden. Het aanbod lijkt elke verkiezingen groter te worden. In 2000 waren er tien lijsten in Gent, in 2006 waren er zeven, in 2012 elf. Dit jaar zitten we aan dertien, waaronder ook het sp.a-Groen kartel. Voor de lokale verkiezingen zullen er zeven nieuwe lijsten zijn waarop gestemd kan worden: Gentse Burgers, het Vlaams Multicultureel Collectief, de Multiculturele Recht Partij, De Spiegel, BE.ONE, DUW.GENT en PISS-OFF.

Pokémon-Lijst

Op 14 oktober zullen er toch enkelen hun ogen niet geloven als ze de keuze moeten maken voor de Oost-Vlaamse provincieraadsverkiezingen. De Pokémon-Lijst met lijsttrekker Alf Martijn heeft zaterdag hun lijst binnengebracht. Het is een lijst van 15 bevriende Pokémon Go-spelers uit het Gentse. "We zijn een jonge lijst met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar, waarvan het merendeel twintigers", zegt Koen van de Pokémon-Lijst. "Het is als een grap begonnen", zegt lijsttrekker Alf Martijn. "In het Gentse is er een community van mensen die Pokémon Go spelen. Met de community durven de conversaties wel eens afdwalen naar iets anders dan Pokémon. Toen kwamen we vorige dinsdag met het idee af, wat als we eens een lijst indienden?" Om de lijst te mogen indienen had de Pokémon-lijst wel een handtekening nodig van een uittredend gemeente- of provincieraadslid of honderd handtekeningen. “We hebben letterlijk iedereen aangeschreven uit de gemeente- en provincieraad. Uiteindelijk bleek één provincieraadslid bereid te zijn”, zegt Alf. Toen kwam hun volgende stap in het proces, leden vinden. “We hebben op een kleine week 15 leden gezocht en gevonden. Het moest allemaal vlug gaan." Nu de lijst eindelijk binnen is komt natuurlijk de vraag wat er volgt. "We gaan samen bespreken wat we met onze lijst verder willen bereiken, hoe dan ook zal het positief zijn.We hebben geen programma of politieke kleur. Het is ook niet de bedoeling dat we politiek voeren, onze lijst is ook geen anti-politiek statement. We hebben de lijst ingediend omdat het kon, het leek ons een uitdaging.. Het is natuurlijk ook het bewijs dat democratie bestaat, dat iedereen zomaar een lijst kan indienen. "

PISS-OFF

Ashley Vandekerckhove (27) komt op voor PISS-OFF voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent.
Gianni Barbieux Ashley Vandekerckhove (27) komt op voor PISS-OFF voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent.

Een andere opvallende lijst is PISS-OFF. Hun voornaamste agenda punt is de Sanitaire discriminatie in Gent. De ‘Plas Inclusieve Sanitaire Sensibilisering: Ons Feministisch Front’, kortweg PISS-OFF in Gent zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het klinkt als een grap, maar het is initiatiefnemer Ashley Vandekerckhove (27) en Baharak Bashar (41) menens. “We nemen dit zeer serieus. We hebben 10 punten in ons programma waar goed over nagedacht is”, zegt Ashley. Na een strijd van tien jaar slaagde haar collega Baharak er in 2014 in om het Gentse stadsbestuur te overtuigen om de toiletten op de Gentse Feesten gratis te maken voor mannen én vrouwen. Naast hun sanitaire hoofdthema willen de vrouwen ook de strijd aanbinden met “de patriarchale structuur van politiek”. “Traditionele politiek wordt voornamelijk gedragen en uitgevoerd door witte mannen die vaak om te voldoen aan de quota’s beroep doen op vrouwen, ‘excuustruzen’, en mensen met een migratieachtergrond zonder dat deze groepen effectief wegen op het politieke discours. Omdat ook wij die quota moeten respecteren, zijn we nog op zoek gegaan naar ‘excuusmannen’ die op onze lijst willen staan.” Die hebben ze ook gevonden. De lijst voldeed aan de pariteitsregels, 3 ‘excuusmannen’ en 3 vrouwen.

Burgerpartijen

DUW.GENT wil voornamelijk terug rechtstreekse inspraak in Gent. “Het valt toch op bij deze verkiezingen dat er meer burgerpartijen opkomen. De inwoners van Gent willen gehoord worden”, klinkt het. Ze willen dit bereiken via een app op de smartphone, CTZN.online, die binnenkort online komt. Al met één verkozen raadslid willen ze projecten en vragen van inwoners op de agenda van de gemeenteraad zetten, en voor elke belangrijke beslissing wordt inspraak van de Gentenaars gevraagd. De Gentse Burgers is ook zo’n burgerinitiatief die inspraak wil. “De mensen in Gent en die Gent bezoeken terug thuis laten voelen”, zegt gepassioneerd lijsttrekker Adhemar ‘Chico’ Dhaese uit Sint-Amandsberg. “Iedere persoon verdient inspraak. De mensen zijn gefrustreerd en ongelukkig met hoe het momenteel gaat in Gent. Daar willen wij een antwoord op geven.”

De lijsten die zaterdag werden ingediend werden alvast onderworpen aan een eerste controle. Hierbij wordt gecontroleerd op de namen, rijksregisternummers en handtekeningen kloppen. Ook wordt er gelet op de pariteitswet, of het aantal mannen en vrouwen op de lijst evenwichtig is. Na een grondige controle maandag worden de correcte lijsten dinsdag officieel bekend gemaakt op de website van de Vlaamse overheid.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.