De Lijn onderzoekt racistisch incident op bus: “De chauffeur zei dat ze terug naar haar eigen land moest”

Beeld ter illustratie: een bus stopt aan de bewuste halte aan de Korenmarkt.
Google Maps. Beeld ter illustratie: een bus stopt aan de bewuste halte aan de Korenmarkt.
“Ze zat met haar arm vast tussen de deuren, maar de chauffeur bleef ijzig kalm. Toen ze in paniek sloeg en zich los probeerde wrikken, zei hij dat ze terug moest naar haar eigen land”, Gentenaar P.D. getuigt hoe een lijnchauffeur wel zeer racistisch reageerde toen een tienermeisje met allochtone roots vast kwam te zitten bij het afstappen. “We nemen dit heel ernstig én zullen dit grondig onderzoeken”, reageert De Lijn. 

P.D. wachtte woensdag vroeg op z’n bus aan de Gentse Sphinx Cinema, vlakbij de Korenmarkt. Niet zeker of hij best Lijn 17 of Lijn 18 zou nemen, besloot P. om even te polsen bij de eerstvolgende buschauffeur. Hij stapte even op en af de bus en hoorde plots geroep. “Ik zag hoe een tienermeisje bij het afstappen met haar arm klem was geraakt tussen de sluitende deuren", verklaart hij. “Ze moet een jaar of vijftien zijn geweest. We spraken de chauffeur hier meteen op aan, maar die bleef op z'n duizendste gemak. Hij staarde gewoon naar z’n dashboard. Alsof hij alles even moest inspecteren.”

De tiener was in paniek en probeerde zich op alle mogelijke manieren los te wrikken. “Ik sprak hem opnieuw aan. Plots riep hij het meisje toe dat ze niet op zijn bus mocht schoppen. ‘Ze zouden beter terug gaan naar hun eigen land’, klonk het. Een verschrikkelijke reactie.”

Uiteindelijk openden de deuren van de bus alsnog en wist het meisje te ontsnappen uit haar benarde situatie. “We stonden er op te kijken, maar wisten ook niet goed wat ons overkwam. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt op een bus. Dit is dan ook alles behalve een aanval op De Lijn, maar zo’n incidenten moeten worden aangekaart.”

Onderzoek gestart

P. diende dan ook een klacht bij de vervoersmaatschappij. “We nemen dit heel ernstig en zullen dit grondig onderzoeken”, reageert De Lijn. “De Lijn tolereert geen enkele vorm van racisme en hecht veel belang aan wederzijds respect tussen chauffeurs en reizigers. We luisteren natuurlijk ook naar de kant van de chauffeur, want er zijn altijd twee kanten aan een verhaal.

Deuren van lijnbussen zijn uitgerust met een beveiligingsmechanisme”, klinkt het verder nog. “Hoe het komt dat het meisje klem kwam te zitten, is voorlopig niet duidelijk. Mogelijke oorzaken zijn een defect of een slecht afgesteld mechanisme, maar dat is voorlopig niet duidelijk en wordt onderzocht.”
124 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • monique deceuninck

  ik ga weinig met de bus het is veel verbetert ,maar sommige chauffeurs laten toch te wensen over aan vriendelijkheid ,het kan soms nog beter

 • Tania Janssens

  Het is erg geworden tegenwoordig. Ikzelf zal altijd reageren op rascistiche mensen en ja het gebeurd dagelijks.

 • Samuel Smausentich

  Heeft iemand zich al eens afgevraagd WAAROM die chauffeur zo heeft gereageerd? Het zogenaamde racisme is een té gemakkelijk antwoord.

 • Eric Grosemans

  Was het nu zo moeilijk geweest om op het knopje van de deur te drukken, zodat die opende? En uitspraken als "ze zouden beter naar hun eigen land gaan" zijn nu eenmaal racistisch.

 • willem merken

  Beste P.D, ik stel je voor om na de schooluren die 15-jarigen eens gaan te bestuderen als ze de bus nemen. Boel zoeken, lawaai voor een hele ketelmakerij, arrogantie van je kan mij nikske maken want ik ben minderjarig en jij zal mogen rechtstaan want zij nemen alle plaatsen in...... veel succes. Loop eens mee met de controleurs als ze de vervoerbewijzen gaan controleren.