De leegste Gentse Feesten ooit: “Het is rampzalig”

De Cataloniëstraat donderdag om 16.30 uur: leeg
Wannes Nimmegeers De Cataloniëstraat donderdag om 16.30 uur: leeg
Klagen willen ze niet, de organisatoren. Maar het is intussen voor iedereen duidelijk: het zal geen evidentie worden om uit de kosten te komen. Allemaal hebben ze inspanningen gedaan om een namiddagprogrammatie op poten te zetten, maar de voorbije namiddagen was er geen kat. Donderdagmiddag zelfs letterlijk niemand.

Desolaat. Een spookstad. Dat was Gent gisteren. En geen stad in feeststemming. Heel wat kramen bleven tot ver na de middag gesloten. Niemand koopt immers warme hamburgers of dorito’s bij 40 graden. Los daarvan nog: er was gewoon niemand. Van het Zuidpark tot het Veerleplein: de feestenzone was leeg. Zo leeg was het in de namiddag nog nooit, zelfs niet in de jaren toen nog geen nadruk werd gelegd op namiddagprogrammatie.

“Het is gewoon rampzalig”, zegt Xavier Cloet van stuntplein Bata. “We hebben alvast het wereldrecord ‘meer personeel dan gasten’ gebroken. Hier zit ’s middags 30 man of zo. Terwijl we wel met een team van 100 mensen werken. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar toch. Gelukkig is het te warm om te panikeren over onze inkomsten, en gaan we ervan uit dat het weekend alles goed zal maken.”

We hebben alvast het wereldrecord ‘meer personeel dan gasten’ gebroken. Hier zit ’s middags 30 man of zo. Terwijl we met een team van 100 mensen werken

Xavier Cloet van stuntplein Bata

Op Trefpunt was gisteren een optreden aan de gang met minder dan 10 toeschouwers. In de Belfortstraat liep er zelfs om 17 uur niemand. De springkastelen in het Zuidpark bleven leeg. Op het Sint-Baafsplein voelde het alsof je levend gebraden werd. Op de Korenmarkt pikten volwassenen de zwembadjes voor kindjes in.

“Onze dagverkoop valt inderdaad zo goed als volledig weg”, zeggen Ivan Saerens en Katleen Haentjens van Onder De Draak vzw op het Sint-Baafsplein. Gelukkig ligt het zwaartepunt van onze programmatie ’s avonds, en dan zijn er wel mensen. Eens het afkoelt, komen ze buiten. We zien natuurlijk een tendens, maar het is te vroeg voor cijfers. De avondverkoop maakt veel goed. We denken trouwens dat het voor de horeca nog veel erger is dan voor ons. Het is gewoon te warm om een terrasje te doen.”

Kermiskramen dicht

En inderdaad, sommige winkels en horecazaken blijven gewoon dicht. Het is geen weer om mosselen te eten. Koffiezaak Peaberry in de Limburgstraat bijvoorbeeld hing een briefje uit dat ze maar om 16 uur zouden openen. Maar zelfs dan was het nog stil in de stad. Er kwam ook geen kat naar de kermis op de Vrijdagmarkt, waar het overgrote deel van de kramen dan ook gewoon dicht bleef. Pas na 19 uur begonnen de mensen erdoor te komen.

Vanaf vrijdag zou het gewoon mooi weer moeten worden, maar voor het weekend wordt (voorlopig nog) regen voorspeld. Het zullen alvast wat het weer betreft, de meest extreme feesten ooit worden.

Klein Turkije om 16 uur: leeg
Wannes Nimmegeers Klein Turkije om 16 uur: leeg
Op het Sint-Baafsplein vinden sommigen het wél plezant dat ze veel plaats hebben in de namiddag.
Wannes Nimmegeers Op het Sint-Baafsplein vinden sommigen het wél plezant dat ze veel plaats hebben in de namiddag.
Op Sint-Jacobs een optreden in een bakoven zonder publiek.
Wannes Nimmegeers Op Sint-Jacobs een optreden in een bakoven zonder publiek.
Geen kat om 16.30 uur op de kermis aan de Vrijdagmarkt.
Wannes Nimmegeers Geen kat om 16.30 uur op de kermis aan de Vrijdagmarkt.
Ook de togen bleven gewoon gesloten.
Wannes Nimmegeers Ook de togen bleven gewoon gesloten.
Eetkramen bleven heel lang dicht.
Wannes Nimmegeers Eetkramen bleven heel lang dicht.
Korenmarkt om 15.30 uur: bij gebrek aan kinderen palmen de volwassenen de kinderbadjes in.
Wannes Nimmegeers Korenmarkt om 15.30 uur: bij gebrek aan kinderen palmen de volwassenen de kinderbadjes in.
Het Baudelopark om 15 uur: leeg.
Wannes Nimmegeers Het Baudelopark om 15 uur: leeg.315 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kenny Dodgy

  Vroeger zag ik de stroom van volk mensen toe komen langs de lammerdstraat. Op weg naar de gentse feesten. Meeste kwamen nog iets eten voor ze afzakte en veel kwamen nog iets eten voor naar huis gaan. Nu niks meer zelf een dag draaide ik maar 70 E dank u stad Gent om ons leven zo hell te maken. Ik hoop jullie zakken goed gevuld zijn .hypocrieten.

 • Murat Kaya

  Bedankt voor circulatieplan Niemand komt Naar gent niet meer met dure parkeer tarieven met circulatie plan bedankt voor burgemeester Mathias de Clercq en watteuw dat alles kapot gedaan en alle winkels gaan sluiten een per een

 • danny buyse

  @Kathleen Creëlle, correcte reactie en de andere oorzaken zoals te duur, mobiliteit enz. zijn de verkeerde. @Magda De Munck, in tommorowland was het koud als je de temperatuur daar vergelijkt met deze in het midden van de week 40°. Wees blij want er zouden veel slachtoffers zijn gevallen door alcohol en geen schaduwplaatsen daar nog eens bij.

 • Frankie Beyaert

  Maak de Gentse feesten weer voor de Gentenaars zoals het ooit was!

 • annie smith

  Een gans jaar jaagt men mensen weg uit Gent. Ze moeten dan ook niet schrikken dat de sympathie voor de stad wat minder geworden is. Als je dan nog naar het programma kijkt en vergelijkt met bvb de Lokerse Feesten, groot verschil. Ben er zeker van dat Marco Borsato of Regi voor volk zou gezorgd hebben. En wie heeft er nu onoverdekte terrassen in de zomer: bescherming voor zon en regen?