De Kijk van Kurt

Tjevenstreken

Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en ‘ambetante mens’
Wannes Nimmegeers Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en ‘ambetante mens’

De verkiezingen zijn voorbij. Eindelijk, zou je denken, kunnen we weer verder met het leven. Zo gaat het haast overal, maar niet in Gent. Het is nochtans duidelijk: blauw en groen winnen afgetekend en rood krijgt een rammeling zoals je ze zelfs niet kon krijgen van Mohamed Ali in zijn beste dagen. ‘We krijgen een azuren coalitie, links en rechts content’ was mijn eerste gedacht, maar zo werkt het niet in onze mooie stad. De tot voor kort onaantastbare socialistische burcht mag dan verworden zijn tot een tuinhuis, de rode zuilen die de burcht droegen, krijg je niet zomaar kapot. Mandatenkeizerin Martine De Regge is dan wel van haar troon gedonderd, in de hele stad worden nog talloze rode postjes bemand. Dat geef je, rood zijnde, niet zomaar op en dus hou je je vast aan het op sterven na dode kartel.

CD&V moest alweer de duimen leggen, valt buiten de medailles en meent toch mee aan zet te zijn. Mieke Van Hecke leert de jeugd wat Tjevenstreken zijn, windt winnaar Mathias De Clercq rond de vinger en knipoogt terwijl naar het kartel. Democratie, jongelui, is een rekbaar begrip voor sommigen.

Als De Clercq en Watteeuw de stad goed willen besturen kunnen ze dat met twee. Twee partijen, twee stemmenkanonnen, twee sterke leiders die elkaar in evenwicht houden. Net zoals Mathias dat ooit deed met die andere grote leider. Waar zat die trouwens de afgelopen weken? Juist ja, Daniël Termont gaf in een tv-interview het begrip arrogantie een extra dimensie in een sneer naar Mathias en diens ambitie om burgemeester te worden. Eerder deze week snauwde hij voor de camera’s journalist Dirk Van den Bogaert toe dat die Nederlands moest leren omdat hij een vraag had durven stellen. De ooit zo populaire burgervader wandelt zo de stad uit langs het allerkleinste poortje. Exit waardigheid.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • peter colson

    socialistische burcht? SPa is er maar 30 jaar de grootste. Darvoor waren het vooral liberalen en christen. Niel en Antwerpen, dat waren socialistische burchten sinds WO 2