De Kaft herleeft in woonkamer

STOCK LEGENDARISCHE BOEKHANDEL TE KOOP IN LIVING EN WEBSHOP

Leen Van der Poten tussen een deel van haar boekencollectie.
Wannes Nimmegeers Leen Van der Poten tussen een deel van haar boekencollectie.
Eén keer per maand kan je voortaan in de living van Leen Van der Poten terecht om tussen de boeken te snuisteren. De jonge vrouw nam de stock van de legendarische boekenwinkel De Kaft over. Ze sluit niet uit dat er in de toekomst een nieuwe boekenwinkel ontstaat.

In de woning van Leen Van der Poten in de Iepenstraat liggen overal stapels oude boeken, manuscripten en papieren. Heel wat boekenliefhebbers kwamen afgelopen weekend snuisteren in haar pareltjes, en kochten naar hartenlust. Dat is ook niet moeilijk, sommige stukken gingen al van de hand voor 3 euro. "Ik hanteer nog steeds de prijzen die Patrick De Groef zette", zegt Leen. Patrick De Groef was de bezieler van de legendarische boekenwinkel De Kaft in de Kortrijksepoortstraat. De winkel die even groot als chaotisch was, en waar je als boekenliefhebber urenlang kon in verdwalen. Hij sloot zijn zaak eind 2014, en verkocht de stock, de naam en de webwinkel aan Leen. "Ik was toen vooral met websites bezig en miste contact met mensen", zegt ze. "Ik zocht een nieuwe uitdaging. Ik was ook altijd al een liefhebber van boeken. Maar van liefhebber naar 'professionele bezigheid' heb ik best wel wat werk gehad. De stock stond in Merelbeke, en bevatte om en bij de 30.000 boeken. Ik ben nog steeds bezig met alles te organiseren, inventariseren en over te brengen naar een depot in Gent. Ik ontdek nog elke dag nieuwe pareltjes in de dozen. De webwinkel draait op volle toeren, maar de thema-verkopen in mijn living vind ik zelf fantastisch. Daarom ga ik dat voortaan elke maand doen."


Leen wil per verkoop een thema kiezen. De boeken die ze daarrond heeft, worden eerst in haar living verkocht en pas daarna op de webshop gezet. Het thema 'Gent' sloeg alvast aan, want de boeken vlogen de deur uit. Leen genoot er zichtbaar van. Er was een variatie van historische boeken, manuscripten, fotoboeken, en zelfs jaarverslagen van bijvoorbeeld de Gentse haven. "Ik liet mensen altijd al de keuze als ze iets kochten in de webwinkel: opsturen of bij mij thuis afhalen. De stap naar een living-verkoop was dus niet zo groot. En ik sluit een winkel in de toekomst niet eens uit. Maar zo ver is het vandaag nog niet."

Bezoekers snuisteren tussen de boeken die uitgestald staan in de woonkamer.
Wannes Nimmegeers Bezoekers snuisteren tussen de boeken die uitgestald staan in de woonkamer.

Boekenmarkt

Leen plant alvast de volgende livingverkopen. Op 28 en 29 april draait alles rond kunstboeken. Op 27 en 28 mei is het thema koken en hobbykoks. Leens living in de Iepenstraat 80 is dan telkens toegankelijk van 14 tot 21 uur. Vanaf april staat ze ook elke zondag op de Boekenmarkt op de Ajuinlei.