De Gentse makers van Team Scheire: “Alles begint met interesse”

Twee makers uit het programma van Lieven Scheire, Maria-Cristina Ciocci (krulletjes) en Elisa Van Coster (lang haar)
Gianni Barbieux Twee makers uit het programma van Lieven Scheire, Maria-Cristina Ciocci (krulletjes) en Elisa Van Coster (lang haar)
Maria-Cristina Ciocci en Elisa Van Coster maken samen met zes andere ‘makers’ deel uit van Team Scheire. Ze gaan in het nieuwe televisieprogramma op zoek naar concrete oplossingen voor dagdagelijkse problemen van mensen met een beperking of andere problemen. “Mocht ik in een rolstoel zitten, zou ik die zelf willen maken.”

‘Maker’ is een overkoepelende term voor wetenschappers, ontwerpers, uitvinders en zo veel meer. “Maker zijn is een manier van denken. Je concentreert je niet op wat fout kan gaan, maar je probeert te groeien en bent niet bang om te falen”, legt Maria-Cristina Ciocci uit. Zij is wiskundige van opleiding en verbonden aan de universiteit. In het atelier in haar achtertuin in Drongen organiseert ze activiteiten rond creativiteit en probleemoplossend denken voor kinderen van vijf tot veertien jaar. “Voor mij is het maker zijn heel geleidelijk gekomen”, zegt Elisa Van Coster, die haar werk als leerkracht opgaf om iets met haar handen te doen. Nu ontwerpt en bouwt ze onder andere trappen, poorten, kasten en tafels voor particulieren en architecten in haar atelier in Gent.

Hoe zijn jullie in die wereld beland?

Elisa Van Coster: “Ik heb eerst een paar opleidingen gevolgd in avondschool en merkte dat ik liever aan de lastafel sta dan in het onderwijs. Ik ben in bijberoep begonnen met meubels maken en zo is het gegroeid. Het begint volgens mij allemaal met interesse. Wie geïnteresseerd is zal automatisch dingen proberen en opzoeken.”

Maria-Cristina Ciocci: “Je moet wel een beetje de juiste persoonlijkheid hebben, denk ik. Iedereen kan een uitvinder of een maker zijn, maar velen hebben een duwtje nodig om de juiste stap te zetten. Je moet durven springen.”

Maria-Cristina Ciocci.
Gianni Barbieux Maria-Cristina Ciocci.

Hoe is het programma Team Scheire bij jullie terecht gekomen?

Maria-Cristina: “Ik weet het eigenlijk niet precies. De programmamakers en Lieven Scheire zelf hebben wat onderzoek gedaan en ze hadden mijn naam blijkbaar al van verschillende mensen gehoord. Het is tegelijk een kleine en een grote wereld. Ik kende bijvoorbeeld al een paar van de andere makers.”

Elisa: “Comedian Henk Rijckaert (die ook een maker is, n.v.d.r.) is ook op zoek gegaan naar mensen. Hij woont in Gent en had al eens werk van me gezien, dus ik denk dat het zo gegaan is. Ik heb al een paar keer deelgenomen aan Open Ateliers. Zo weten de mensen een beetje wie je bent. Je kan in je garage de meest fantastische dingen doen, maar als je er niet mee naar buiten komt, dan weet niemand het. Het geeft ook veel voldoening om je werk te tonen.”

In het programma helpen jullie mensen met bepaalde medische problemen. Hadden jullie daar al ervaring mee?

Elisa: “Nog niet, maar ik had wel al een paar keer gedacht: ‘Stel dat ik in een rolstoel zou zitten, dan zou ik die zelf willen maken.’ Een rolstoel is eigenlijk een lelijk en stigmatiserend ding. Het ziet er meteen medisch uit. Ik zou met ander materiaal werken en er op een andere manier vorm aan geven. Dat kan je met veel dingen doen, zoals bijvoorbeeld een rollator. Daarbij denk ik meteen aan het ziekenfonds, maar dat hoeft helemaal niet. Veel van de makers in het programma zijn technisch ingesteld. Ik ben meer een bouwer met oog voor het esthetische. Dat heb ik ook zo veel mogelijk in mijn opdrachten gestoken.”

Elisa Van Coster.
Gianni Barbieux Elisa Van Coster.

Konden jullie zelf kiezen welke opdrachten jullie aannamen?

Maria-Cristina: “Er waren heel veel cases. De programmamakers hadden al een eerste screening gedaan en dan werden de overblijvende problemen aan ons voorgesteld. Bij sommige cases zag niemand meteen een oplossing. Die hebben we jammer genoeg niet kunnen doen.”

“Ik vond het enorm uitdagend. Ik heb mezelf alles geleerd, dus ik wist niet zeker of ik wel oplossingen zou kunnen vinden! Ik heb lang nagedacht of ik wilde meedoen aan het programma.”

Hoe ga je dan aan de slag om nieuwe dingen te leren?

Maria-Cristina: “Ik ga altijd op zoek naar mensen die me iets kunnen leren. Kennis moet volgens mij open zijn. En als je voor alles een cursus van twee jaar moet volgen dan heb je over tien jaar nog geen oplossing voor je probleem. Op het internet is het heel makkelijk om informatie te vinden en mensen te bereiken die even gepassioneerd zijn als jij en hun kennis willen delen. Zo kan je in een paar uur tijd veel leren.”

Elisa: “Dat is een groot verschil tussen ons. In een uur kan je niet goed leren lassen. Hetzelfde geldt voor werken met hout. Je hebt tijd nodig. Je moet bepaalde vaardigheden eerst goed kunnen om er dan meer mee te kunnen doen. Het is meer een soort stiel.”

Twee makers uit het programma van Lieven Scheire, Maria-Cristina Ciocci (rechts) en Elisa Van Coster (links).
Gianni Barbieux Twee makers uit het programma van Lieven Scheire, Maria-Cristina Ciocci (rechts) en Elisa Van Coster (links).

Maken wordt toegankelijker. Merken jullie dat er meer mensen mee beginnen?

Maria-Cristina: “Velen durven nu de stap zetten om ergens mee te beginnen spelen. Terwijl je vroeger twee diploma’s nodig had om een programmeerbord in elkaar te steken, kan je nu in een uurtje iets leren doen met een Arduino. Tools zijn zo geëvolueerd dat ze toegankelijker zijn, maar als je naar het volgende niveau wil, heb je wel nog altijd kennis nodig. Mijn droom is dat er in elk dorpje een open ruimte komt waar makers kunnen werken of gereedschap kunnen uitlenen die even toegankelijk is als een bibliotheek”

Elisa: “Veel mensen hebben nood om eens iets te bouwen of met hun handen te werken nadat ze op het werk enkel met hun hoofd bezig waren. Het is ontspannend om iets te maken.”

Wie meer wil weten over de makers en de projecten in Team Scheire kan alle informatie vinden op de www.canvas.be. Wie zelf aan de slag wil met de prototypes die in het programma aan bod komen, kan er de ontwerpen en computercode vinden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.