De definitieve Gentse stemmen: Groen, VB en PVDA zijn de winnaars

Drie Gentenaars naar de Kamer, zes naar het Vlaams parlement

Er moest afgelopen nacht nog tot laat doorgeteld worden, maar Gent wordt dit keer wel wakker met een volledig geteld stemresultaat. Groen is de grootste partij met 20,8 procent voor Vlaanderen. CD&V en N-VA krijgen een klap. Open Vld zet een vreemd resultaat neer, met verlies op Vlaams niveau, maar winst in de kamer. De grote winnaars zijn net als in de rest van het land Vlaams Belang (12,2 procent) en PVDA (11,3 procent).

Voor Gent was het belangrijk om extra zetels te pakken te krijgen in het parlement om zo meer greep te krijgen op investeringen in de stad. Dat lijkt voor de kamer van volksvertegenwoordigers niet gelukt. Tot nu toe zaten daar vijf Gentenaars (Siegfried Bracke, Peter Dedecker, Veli Yüksel, Karin Temmerman en Evita Willaert). Na deze verkiezingen krijgen we nog slechts drie Gentenaars in de kamer: Anneleen Van Bossuyt (N-VA), Evita Willaert (Groen) en Joris Vandenbroucke (sp.a). Ook lijstduwer Mathias De Clercq (Open Vld) is verkozen maar zal niet zetelen, hij blijft burgemeester van Gent en wil dat niet combineren met een ander mandaat. De eerste opvolger, Robby De Caluwé, is geen Gentenaar. Egbert Lachaert uit Merelbeke is wel verkozen voor Open Vld, en dat is toch een bijna-Gentenaar. Het Vlaams Belang stuurt wel Ortwin Depoortere uit Deinze die ooit nog in de Gentse gemeenteraad zetelde. Veli Yüksel (Open Vld) grijpt net naast een zitje. CD&V en PVDA hebben geen Gentse verkozenen. 

(Lees verder onder de foto)

De definitieve Gentse uitslag voor de Kamer.
KOS De definitieve Gentse uitslag voor de Kamer.

In het Vlaams Parlement lijkt Gent zijn grip wel te verstevigen. We gaan van vier vertegenwoordigers (Elke Sleurs, Sas van Rouveroij, Freya Van Den Bossche, Joris Vandenbroucke) naar zes vertegenwoordigers. Dat zijn Elke Sleurs (N-VA), Adeline Blancquaert en Johan Deckmyn (Vlaams Belang), Stephanie D’Hose (Open Vld), Freya Van Den Bossche (sp.a) en Tom De Meester (PVDA). Opvallend: ondanks het enorm sterke resultaat van Groen in Gent zit er alweer geen Gentse groene in het Vlaams Parlement. Ook lijstduwer Filip Watteeuw werd niet verkozen.

De definitieve Gentse uitslag voor het Vlaams Parlement.
KOS De definitieve Gentse uitslag voor het Vlaams Parlement.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.