De 7.000 dominostenen krijgen een tweede leven na stunt in Gentbrugge en Ledeberg

250 vrijwilligers zijn druk in de weer om alle domino's overeind te zetten
Erik De Troyer 250 vrijwilligers zijn druk in de weer om alle domino's overeind te zetten
De dominostunt die Ledeberg met Gentbrugge verbond lokte zaterdag duizenden toeschouwers. Het evenement dat ook wel een beetje een logistieke nachtmerrie was, verliep perfect. “Al die blokken krijgen een tweede leven”, zegt schepen Filip Watteeuw (Groen). “Dat was een voorwaarde om de actie te mogen doen.”

Wat een drukte in Ledeberg en Gentbrugge zaterdagavond.  Een hele dag waren zo’n 250 vrijwilligers in de weer om de enorme logistieke operatie op poten te zetten.

Een dergelijk evenement vraagt heel wat planning. Eerder deze week werden langs heel het parcours snelbouwblokken op palletten geplaatst. Die moest één voor één overeind gezet worden. Geen makkelijke taak, zeker in gras waar er wat zand en wat houten blokjes aan te pas om ze toch staande te houden. Om de paar meter werd ook een blok plat gelegd om te voorkomen dat mensen met een slecht karakter de hele rij omver zouden duwen. 

Meelopende toeschouwers

De officiële eerste duw werd stipt om 17 uur gegeven in Ledeberg op de Standaertsite. Waar de organisatie geen rekening mee gehouden had was dat de toeschouwers massaal zouden meelopen om de domino-lijn te volgen. Meteen na de omgevallen domino’s volgde een rij joggende Gentenaars. 

Alles zien was gewoonweg onmogelijk. Van de Standaertsite ging het onder andere naar café Konyali in de Langestraat waar de stenen langs de voordeur binnen gingen, onder een tafel verdwenen en er langs de achterdeur buiten gingen. Iets verderop draaide de rij domino’s de pastorie in om dwars door de living van mijnheer pastoor te lopen. Vandaar ging het naar het Centrumplein en de Moskee Yavuz Sultan Selim waar een minaret uit Ytong-blokken werd opgetrokken.  Via Moscoubrug en de Priesterstraat kwam de dominorij dan weer aan in eindbestemming wijkpark De Porre.  Blokken werden er zelfs op het dak van de plaatselijke school geplaatst. Kunstenaar Julian Maynard Smith had er eerder deze week al constructies geplaatst - heel wat trappen - voor de apotheose. Het spektakel duurde uiteindelijk zo’n 40 minuten. 

Een groot aantal gaat bijvoorbeeld naar Kunsthal
in het vroegere Caermersklooster. Andere kunstverenigingen
zullen ze gebruiken als werkmateriaal en makerscollectief Onbetaalbaar zal er ateliers mee bouwen

De organisatoren

Opvallend: meteen na het omvallen werden de stenen al weer op paletten gelegd. Waar straten overgestoken moesten worden, werd ook meteen ruimte gemaakt. De meeste blokken bleven ook in één stuk. “De blokken moeten van de stad een tweede leven krijgen en dat zal ook gebeuren. Een groot aantal gaat bijvoorbeeld naar Kunsthal in het vroegere Caermersklooster. Andere kunstverenigingen zullen ze gebruiken als werkmateriaal en makerscollectief Onbetaalbaar zal er ateliers mee bouwen”, aldus de organisatoren.

Domino’s in Ledeberg en Gentbrugge
Wannes Nimmegeers Domino’s in Ledeberg en Gentbrugge
Jong en oud is in de weer
Erik De Troyer Jong en oud is in de weer
Het is een vrij precies werkje
Erik De Troyer Het is een vrij precies werkje
250 vrijwilligers zijn druk in de weer om alle domino's overeind te zetten
Erik De Troyer 250 vrijwilligers zijn druk in de weer om alle domino's overeind te zetten
Zo’n 250 vrijwilligers zijn in de weer
Erik De Troyer Zo’n 250 vrijwilligers zijn in de weer
250 vrijwilligers zijn druk in de weer om alle domino's overeind te zetten
Erik De Troyer 250 vrijwilligers zijn druk in de weer om alle domino's overeind te zetten
Zelf boven op het dak van de school komen domino’s
Erik De Troyer Zelf boven op het dak van de school komen domino’sReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.