Datakamp legt alles bloot

David (links) en Xavier van Datakamp hebben tijdens hun experiment geen dieren pijn gedaan.
Foto Wannes Nimmegeers David (links) en Xavier van Datakamp hebben tijdens hun experiment geen dieren pijn gedaan.
De kuikentjes die in de blender gegooid werden op Datakamp op de Gentse Feesten hebben de laatste dagen een ware storm van kritische reacties uitgelokt, maar het bleek allemaal een illusie te zijn. Zaterdag onthulde Cirq hoe ze het deden. "Natuurlijk was het niet onze bedoeling om dieren pijn te doen", zeggen ze.

Elke avond kreeg het publiek op Datakamp de mogelijkheid om te stemmen: ofwel bleef een kuikentje leven, ofwel vloog het in een blender. Vaak kreeg het diertje het doodvonnis, maar was de rode smurrie in de blender ook echt het stoffelijk overschot van een kuiken? Neen, zo blijkt. Het was een illusie, die Cirq leerde van niemand minder dan de bekendste Vlaamse goochelaar en mentalist Gili.


Een ei, gewikkeld in wat gele dons en een zakje kleurstof, meer was er niet nodig om veel mensen te overtuigen. "Natuurlijk was het niet onze bedoeling om dieren pijn te doen, we wilden enkel onze boodschap overbrengen", legt Gili, die al jaren met Cirq samenwerkt, uit. "Ik heb de truc bedacht en aan Piet De Praitere geleerd. Ik kon niet zelf op het podium staan, want dan zou iedereen weten dat het een goocheltruc is."

Geschokt

Verschillende toeschouwers reageerden de voorbije dagen geschokt en zaterdagmiddag werd zelfs een klacht ingediend voor dierenmishandeling. De klager, die overigens zelf niet op Datakamp was geweest, trok de klacht weer in zodra bekend werd dat er niet echt kuikentjes in de blender belandden. Zaterdagavond herhaalde Cirq het tafereel nog eens, maar dan met een bevrucht kippenei in plaats van een kuikentje. Daarmee probeerden ze op het sentiment van een toeschouwer in te spelen, maar de kritiek blijft tot nu toe nog uit. (WSG)