Daklozen vragen om richtijnen over nachtopvang: “We krijgen geen informatie”

(Illustratiebeeld)
Baert Marc (Illustratiebeeld)
Door de coronamaatregelen kunnen er minder dakloze personen opgevangen worden in de nachtopvang. Onder de kwetsbare groep heerst onduidelijkheid over waar ze wel naartoe kunnen. Het stadsbestuur is aan het onderhandelen om meer slaapplaatsen te creëren, en de dagcentra zijn sinds vrijdag opnieuw open.

“Enkele dagen geleden werden er maatregelen genomen in de verschillende nachtopvangen, waarbij er slechts één persoon per kamer mag slapen”, zegt een persoon die op straat leeft. “Hierdoor is er onvoldoende plaats, en moeten vele daklozen op straat slapen. Als we wel binnengeraken, moeten we om 9 uur terug naar buiten, en lopen we op straat tot 20 uur of veel later. We krijgen geen informatie over wat we moeten doen, of waar we terechtkunnen.”

Het stadsbestuur geeft aan dat ze volop aan het onderhandelen zijn om extra slaapplaatsen te voorzien. “We hebben al 17 extra plaatsen kunnen vrijmaken doordat hostels hun bedden ter beschikking stellen”, zegt Rudy Coddens, schepen Sociaal Beleid en Armoedebestrijding. “Vanavond zijn er 68 bedden beschikbaar in Gent, en we doen er alles aan om dat aantal nog uit te breiden. Het probleem is dat sommigen een bed toegewezen krijgen, maar dan niet meer afkomen. Dat is vervelend, gezien we elke avond mensen moeten weigeren. Als we merken dat er toch plaatsen vrijkomen, omdat sommigen niet afkomen, proberen we hen toch nog te bereiken, maar dat lukt ook niet altijd.”

Inloopcentra weer open

Overdag kunnen de dakloze personen vanaf vandaag opnieuw terecht in de inloopcentra in de Oude Houtlei en de Pannestraat. Deze waren even gesloten door de uitval van enkele personeelsleden. “De dagcentra zijn terug open, maar werken wel met strikte veiligheidsmaatregelen. De bezoekers moeten afstand houden van elkaar, en we laten minder mensen toe in totaal.” 

Maandag gaat een derde inloopcentrum open in het Sportarena Tolhuis, om toch meer kwetsbare personen te kunnen opvangen overdag.

Een bed reserveren in de nachtopvang kan via 0800 62 227. Voor overige vragen kan men bellen naar Gent Info op 09 210 10 10.