Dagopvang voor (ex-)verslaafden op binnenschip

Schepen Resul Tapmaz (midden) kwam het dek van het schip schrobben met de mensen van Navis Gandae.
Foto Wannes Nimmegeers Schepen Resul Tapmaz (midden) kwam het dek van het schip schrobben met de mensen van Navis Gandae.
De pas opgerichte vzw Navis Gandae wil over twee jaar een binnenschip klaar hebben om een activerende dagopvang te voorzien voor dertig mensen met een verslavingsproblematiek in Gent. Gisteren begonnen de werken aan het binnenschip. Schepen van Welzijn en Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a) mocht meteen het dek schrobben.

Wie met een verslavingsproblematiek kampt en daarbij ook met justitie in aanvaring komt, moet nu nog van hot naar her lopen om alle nodige papieren te verzamelen en de juiste hulp te krijgen, maar daar komt over twee jaar verandering in. "Het gaat hier om een kwetsbare bevolkingsgroep. Het was noodzakelijk om een locatie te creëren waar ze voor alles terecht kunnen", klinkt het bij schepen Tapmaz.

Activeringsproject

De vzw Obra-Baken schonk een schip dat diende voor goederentransport met de bedoeling er een sociaal activeringsproject op te zetten. Op 20 juni werd de vzw Navis Gandae opgericht om dat uit te voeren. "Op termijn versmelt het project met OpStap, een sociaal activeringsproject van de stad Gent voor kwetsbare (ex-)druggebruikers", klinkt het.


Het schip moet een laagdrempelige plaats worden waar kwetsbare Gentenaars met hun verslavingsproblematiek terecht kunnen. De verschillende vzw's, waaronder OpStap, die aan het project meewerken, helpen de komende twee jaar mee om de boot om te vormen tot een ideale thuishaven. "We krijgen ook wat inspraak in hoe we het schip inrichten en zelfs hoe het zal heten", zeggen de zogenaamde bezoekers van OpStap die de boot helpen opknappen. Het is nog niet duidelijk waar de boot uiteindelijk zal liggen, maar het wordt een centrale plaats in het centrum.


(WSG)