Daar zijn de trajectcontroles

WEYTS WIL INSTALATIES AAN WIEDAUWKAAI, GENTBRUGGE, ZAFFELARE EN WACHTEBEKE

BELGA
Minister Weyts wil tegen april 2018 vier trajectcontroles aanleggen op Gents grondgebied. Die komen aan de Wiedauwkaai, de Brusselsesteenweg in Gentbrugge, aan domein Puyenbroeck in Wachtebeke en in de Kerkstraat en Slagmanstraat in Zaffelare. Op langere termijn zijn er nog meer trajectcontroles op komst.

Het is de tweede golf trajectcontroles die mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) bekend maakt. Eerder werden een aantal trajecten in Antwerpen en Brussel geselecteerd. Bij de twintig die nu bekend gemaakt zijn, zijn er vier op ons grondgebied en nog eens twee in Ertvelde en Evergem. "In Vlaanderen bestaat nog altijd geen verkeersveiligheidscultuur. Blijkbaar hebben we nog altijd de harde hand nodig om ons aan de regels te houden. Ik investeer daarom volop in trajectcontrole", zegt Weyts, die de 'schande van 400' uit 2014 wil uitwissen. In dat jaar vielen in ons land 400 verkeersdoden te betreuren.

Aan dit terras van Xavier Kirchhoff op de Brusselsesteenweg zal er trajectcontrole komen.
James Arthur Aan dit terras van Xavier Kirchhoff op de Brusselsesteenweg zal er trajectcontrole komen.

Brusselsesteenweg

Vroeger stonden de stads- en gemeentebesturen in voor de helft van de onkosten en Vlaanderen paste de andere helft bij. Nu betaalt Vlaanderen de volledige factuur. Daardoor verzanden de plannen niet in maandenlange onderhandelingen. De plaatsen waar de trajectcontroles komen, staan bekend als gevaarlijke punten. De locaties werden geselecteerd op basis van ongevallencijfers, zodat er gericht ingezet kan worden op de meest dodelijke punten. In Gent zijn dat de Wiedauwkaai, meer bepaald het deel tussen de Gasmeterlaan en Meulestedebrug, waar een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur geldt. Ook de Brusselsesteenweg in Gentbrugge krijgt trajectcontrole tussen de Heusdenbaan en de Braemstraat. "Hier mag je 70 per uur rijden en de meesten houden zich daar wel aan", meent Xavier Kirchhoff, die al acht jaar een sandwichbar uitbaat op de Brusselsesteenweg. "Natuurlijk zijn er altijd die te snel rijden. Dit is een steenweg, dus die nodigt daar wel wat toe uit. Ik ben in elk geval verrast dat er voor mijn deur trajectcontrole komt. Of dat veel verschil zal maken? Niet echt, denk ik. Maar als de chauffeurs trager rijden, zien ze mijn terras misschien wel beter", lacht Kirchhoff.


Vorige week pas had schepen Watteeuw nog via een brief aan de minister gevraagd om ook trajectcontrole te starten aan de Vlaamsekaai. De bewoners daar hebben last van de toegenomen drukte. Voorlopig is er nog geen toezegging, maar dat wil niet zeggen dat die er niet zal komen. De komende jaren is er meer geld vrijgemaakt voor extra trajectcontroles. Die zullen de klassieke flitspaal vervangen.

Puyenbroeck

De andere trajectcontroles zijn meer in de ruime rand van Gent gepland. Aan de ingang van provinciaal domein Puyenbroeck komt een trajectcontrole van drie kilometer. Iets verder in de Kerkstraat in Zaffelare komt een tweede van 2,8 kilometer.


In de ruimere omgeving zijn nog meer trajectcontroles gepland, namelijk op de R4 Wippelgem-Ertvelde (3,5 kilometer) en de langste trajectcontrole in onze streek komt in Evergem, op de N456, over een lengte van 6,7 kilometer.