Circulatieplan verknalt zomersolden niet

POSITIEVE EINDBALANS NA AARZELENDE START

Laatste soldenweekend in Gent : een gezellige drukte in de Lange Munt.
Didier Verbaere Laatste soldenweekend in Gent : een gezellige drukte in de Lange Munt.
De Gentse Middenstand blikt tevreden terug op de eerste zomersolden sinds de invoeging van het circulatieplan en de duurdere parkeertarieven in de binnenstad. Nationaal werd ongeveer twee procent minder omzet genoteerd, maar daar was in Gent weinig van te merken. "Mensen passen zich aan het circulatieplan aan en maken van Gent weer een daguitstap", klinkt het tevreden.

De zomersolden, gestart op zaterdag 1 juli, kenden dit jaar een goed begin. Volgens een enquête van Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, UNIZO en Comeos werd op de eerste soldendag zelfs 15 procent meer verkocht dan op de start van de solden vorig jaar. Nadien volgde een terugval en klokte de verkoop af op een daling van twee procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. "Door een goede verkoop in het seizoen en een aangepaste aankoopstrategie waardoor heel wat winkeliers minder aankochten, was er minder stock in de winkel tijdens de solden. Dit maakt dat er minder stukken in aanbieding waren en op deze manier het licht negatieve resultaat verklaard kan worden, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Roschell De Strooper, shopmanager bij Sacha op de Lange Munt.
Didier Verbaere Roschell De Strooper, shopmanager bij Sacha op de Lange Munt.

Staking

In de populaire winkelstraten, zoals de Veldstraat en de Lange Munt in Gent, is er echter geen daling te merken in de verkoop. "We kenden een aarzelende start omdat er tijdens het eerste soldenweekend een staking van De Lijn was in Gent. De wintercollectie die we aanboden bleef in de rekken staan, maar door het goeie weer de laatste weken hebben we nog heel wat zomerschoenen verkocht. We mogen zeker niet klagen", weet Roschell De Strooper, winkelmanager van schoenenzaak Sacha in de Lange Munt.


"Het circulatieplan heeft ook weinig invloed op onze straat. We zitten vlakbij de parking van de Vrijdagmarkt en Primark heeft een sterke aantrekkingskracht op onze buurt. De klanten hebben zich ook aangepast aan de nieuwe verkeerscirculatie en maken van Gent nu een daguitstap. De duurdere parkeertarieven zijn blijkbaar geen reden om niet meer naar Gent af te zakken", aldus Roschell. "Wij komen gewoon met het openbaar vervoer om te shoppen in Gent. Ook in Antwerpen kennen we dezelfde verkeer- en parkeerproblemen. Dat gaat ons zeker niet tegenhouden", bevestigen twee dames uit de Scheldestad. In de Veldstraat was het zaterdag eveneens aangenaam druk. "Ik denk niet dat onze verkoop lager ligt dan vorig jaar. Integendeel! Het weer was beter en we konden door bepaalde trends en hypes net meer volk naar de winkel lokken. De balans is zeker positief", weet Wes ferket, shopmanager van modezaak Brooklyn in de Veldstraat.

Wes Ferket, shopmanager bij Brooklyn in de Veldstraat.
Didier Verbaere Wes Ferket, shopmanager bij Brooklyn in de Veldstraat.

Parking Vrijdagmarkt

"Of het nieuwe circulatieplan een invloed heeft op de verkoop, valt af te wachten. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Dat plan is slechts één onderdeel van het winkelen in Gent. Er heerst een goeie dynamiek onder de handelaars en met Puur Gent voeren we een uitstekende marketing. De doemscenario's lijken dus niet te kloppen. Eén minpuntje dat beter kan: de parking aan de Vrijdagmarkt beter uitspelen als centrumparking, zodat nog meer mensen de weg naar het centrum vinden. Maar voor ons is de balans positief", besluit Wes.