Chemische stof moet er voor zorgen dat afbrokkelende Gentse schoolgevel op zijn plaats blijft

De brandweer en de architect van de stad controleerden de stabiliteit van de betonnen platen.
Wouter Spillebeen De brandweer en de architect van de stad controleerden de stabiliteit van de betonnen platen.
Aan het kunsthumaniora Sint-Lucas in Gent worden de betonnen tegels chemisch verankerd nadat er maandagochtend brokstukken naar beneden vielen op de speelplaats. Die techniek moet ervoor zorgen dat de tegels veilig aan de muur blijven hangen.

Maandagochtend schrokken internaatleerlingen in een aangrenzend gebouw rond 5.30 uur wakker toen de betonnen plaat naar beneden stortte op de speelplaats. Omdat er nog niemand aanwezig was in de school, vielen er geen gewonden. De brandweer, de stadsarchitect en een aannemer kwamen de stabiliteit van de andere betonnen platen aan de gevel beoordelen en kwamen tot de conclusie dat er maatregelen nodig waren.

“De aannemer is dinsdag met een ploeg gekomen om de tegels chemisch te verankeren”, zegt directeur Karen Verhamme. Bij die techniek wordt een chemische stof geïnjecteerd in het beton. Nadat dat uithardt, ontstaat er een sterke verbinding met de bakstenen die erachter liggen. “Alle stenen die op dezelfde manier gelegd zijn als de stenen die naar beneden kwamen, worden verankerd. De rest van de gevel wordt ook gecontroleerd.”

Lessen gaan door

De lessen zullen donderdag sowieso kunnen plaatsvinden volgens de directeur. “Desnoods kunnen de leerlingen ook via een andere ingang naar binnen zodat ze niet in de gevaarlijke zone moeten komen”, klinkt het.

Er stortte heel wat beton naar beneden, maar gelukkig was er nog niemand op school.
Wouter Spillebeen Er stortte heel wat beton naar beneden, maar gelukkig was er nog niemand op school.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.