Centrumbewonerskaart tegen agressie van zwakke weggebruikers

Nogal wat automobilisten die met vergunning in de autovrije zone rijden zijn de voorbije maand geconfronteerd met agressief gedrag van fietsers of voetgangers. "Het is opvallend dat je als automobilist al snel een middenvinger of een verwensing krijgt", zegt gemeenteraadslid Stephanie D'Hose (Open VLD) die zelf in hartje Gent woont. De stad voert daarom een bewonerskaart in voor centrumbewoners.

D'Hose pleitte voor een sticker waarmee bewoners kunnen bewijzen dat ze met recht en reden door de autovrije zone rijden. "De klassieke papieren vergunning is afgeschaft dus men kan aan een auto niet meer zien of hij vergund is of niet. Ik ben al meermaals terechtgewezen door voetgangers of fietsers. Een rare blik kan ik nog verdragen maar ik heb ook al een paar opgestoken middenvingers gekregen. De sfeer tussen de verschillende weggebruikers is toch wat verruwd. Het is niet fijn om kwaad bekeken te worden voor iets waar je recht op hebt. Daarom zou een sticker, een kaartje of een ander kenmerk voor centrumbewoners een goed idee zijn. Zelf print ik nu mijn vergunning uit en leg die aan mijn voorruit. Zo kan ik toch nog duidelijk maken dat ik in mijn recht ben."

Territoriumgedrag

Schepen Watteeuw (Groen) kent het fenomeen. "Er is inderdaad sprake van een zeker territoriumgedrag", zegt hij. "Dat gaat van fietsers of voetgangers naar automobilisten maar evengoed van voetgangers naar fietsers. Of het nu meer gebeurt dan vroeger zou ik niet durven zeggen. Vroeger waren er veel meer auto's in de binnenstad en kwam het territoriumgedrag van hen omdat ze nu eenmaal met zo velen waren. Maar het is wel een goed idee om een herkenningsteken te maken voor centrumbewoners. We willen zo snel mogelijk een pancarte maken en die verdelen aan de bewoners die ze nodig hebben. Hoe we dat zullen doen is nog niet beslist. Die pancarte heeft geen juridische waarde. Men mag met zo'n pancarte dus niet zomaar voorbij een nummerplaatcamera rijden. Maar ze helpt wel als herkenningspunt."


Filip Van Laecke (CD&V) pleitte ervoor om ook voor zorgverstrekkers dergelijke pancartes te verspreiden. Schepen Watteeuw wil echter nog wat bedenktijd. "We verwachten van zorgverstrekkers dat ze minder frequent in de binnenstad komen en meestal rijden ze met herkenbare wagens. Daarom lijkt het ons minder opportuun, maar we bekijken het nog", aldus Watteeuw. (EDG)