Centrumbewoners krijgen een nieuwe ‘circulatieplan-tool’

Centrumbewoners kunnen familie toegang geven tot het autovrij gebied via een website.
BELGAONTHESPOT Centrumbewoners kunnen familie toegang geven tot het autovrij gebied via een website.
De bewoners van het Gentse centrum krijgen nog dit jaar een nieuwe tool om familie, vrienden of werkmannen het voetgangersgebied in te laten rijden. Vandaag moeten ze zich aanmelden op een webpagina. “Maar die is helemaal niet praktisch”, zegt Stephanie D’Hose (Open Vld), zelf centrumbewoner.

“Om te beginnen is het geen app. Men kan ook enkel inloggen met de gegevens die de stad voorziet waardoor men dus een lastige code moet onthouden. Bovendien verdwijnen om het jaar alle nummerplaten uit het systeem en moet men die opnieuw ingeven. Dat kan zorgen dat bezoekers een boete krijgen terwijl ze dachten toelating te hebben. Men kan in de huidige ‘tool’ ook niet opslaan welke nummerplaat bij wie hoort. Dat moet je zelf proberen bijhouden”, zegt D’Hose.

Schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) belooft beterschap. “We zijn bezig met het creëren van nieuwe software voor het autovrij gebied inclusief de nieuwe tool voor de centrumbewoners. In de loop van 2020 moet de eerste versie klaar zijn.”

Boete betalen

Wie vergeet familie opnieuw te registreren zal die boete volgens Watteeuw moeten betalen “Iedere centrumbewoner kreeg een brief waarin stond dat de nummerplaten opnieuw dienen ingegeven te worden.  De boetes worden dus in principe niet geannuleerd.”