Cel- en werkstraffen voor jonge knokkers na verschillende vechtpartijen in én rond Gent

Ondersteunend beeld: de politie patrouilleert tijdens een feestnacht in de Overpoort.
Wannes Nimmegeers Ondersteunend beeld: de politie patrouilleert tijdens een feestnacht in de Overpoort.
Mannen met korte lontjes die neuzen breken én weerloze slachtoffers naar het gezicht schoppen: het openbaar ministerie schetste geen fraai beeld van de twee jonge vechtersbazen die eind 2017 meerdere slachtoffers maakten tijdens het uitgaan. Eén van hen kreeg maandag een werkstraf van 140 uur. De andere, die zijn spreekwoordelijke kat naar het proces stuurde, is een celstraf van 20 maanden met uitstel rijker op z’n strafblad.

De mannen waren betrokken bij vier verschillende vechtpartijen in en rond het Gentse. Op een fuif in Lovendegem (nu Lievegem, red.) deelden ze raken klappen uit aan een eerste slachtoffer. Die kwam naar eigen zeggen enkel tussenbeide wanneer twee dames met elkaar in de clinch raakten. Door de aanval van de twee beklaagden belandde hij in het ziekenhuis met gebroken tanden en een gebroken neus. De dokter bevond hem 18 maanden werkonbekwaam.

Dat conflict kreeg begin november 2017 een staartje op een andere fuif, deze keer in Lochristi. Vrienden van het slachtoffer spraken de daders aan op het vorige incident. “Volgens onafhankelijke getuigen gingen de twee zonder zichtbare uitlokking meteen op de vuist. Nadien schopte de eerste beklaagde nog een tijdlang na, toen zijn ‘tegenstander’ al op de grond lag”, aldus de openbare aanklager. “Er zou bovendien ook een mes zijn getrokken.”

Twee vechtpartijen in de Overpoortstraat

Ook in de Gentse Overpoortstraat maakten de mannen de buurt onveilig. “Volgens de eerste beklaagde verkocht het slachtoffer racistische praat, waarna hij hem een kopstoot uitdeelde”, gaat de procureur verder. “Hij geeft de feiten telkens toe, maar schuift de verantwoordelijke altijd af op een ander.”

Op oudejaarsnacht volgde nog een vierde incident. Deze keer nadat een feestvierder de vriendin van de tweede beklaagde meermaals op haar kaak kuste. “Dat vond ik op zich niet zo erg, maar hij bleef maar rond haar plakken. Ik sprak hem aan en hij deed zijn jas al uit. Ik sloeg uit reflex”, reageerde de twintiger al snotterend op het einde van het proces. “Ik besef dat ik in fout was en ben ondertussen een andere weg ingeslagen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.