Carl maakt voortaan eigen neuzen

VERKOPER HEEFT EIGEN RECEPT, VOORMALIG LEVERANCIER BROEDT OP TEGENZET

Carl Demeestere met zijn nieuwe neuzen. Op het bord achter werd de naam van vroegere leverancier Geldhof doorstreept.
Foto's WN Carl Demeestere met zijn nieuwe neuzen. Op het bord achter werd de naam van vroegere leverancier Geldhof doorstreept.
De neuzenoorlog mag dan al geluwd zijn, helemaal pijs en vree is het nog niet. Neuzenverkoper Carl Demeestere heeft gebroken met zijn leverancier Geldhof en gaat voortaan zijn eigen neuzen produceren en verkopen. "Ik wil de enige zijn die zijn neuzen echt op artisanale wijze maakt", zegt hij.

Jarenlang draaide de neuzenoorlog rond twee verkopers van twee verschillende neuzen uit verschillende fabrieken. Carl verkocht er van Geldhof uit Eeklo en Sonny van Confisserie 2000 uit Evergem. Intussen kwam er een derde kraam met zogenaamde 'halal'-neuzen bij.


"Ik neem een groot risico", geeft Carl toe. Jarenlang was hij het gezicht van de neuzen van Geldhof. "Maar ik heb nu zelf een recept gemaakt en vond in Edingen iemand die de neuzen wil produceren. Eén keer per week ga ik naar het atelier van David Decroix om er zelf neuzen te maken. Er wordt wel veel poeha verkocht over de geheime recepten van de verschillende fabrikanten van neuzen, maar zo veel geheimzinnigheid is nu ook weer niet nodig. Iedereen die dat wil kan dat op internet opzoeken", zegt Carl.


"Ik kon mijn klanten echt niet meer vertellen dat ik artisanale neuzen verkocht terwijl Geldhof ze ook verkoopt in Aldi, Lidl en zowat elke andere supermarkt van het land. Ik ga nu terug naar de basis. Ik zal het enige neuzenkraam zijn dat eigen artisanale neuzen verkoopt. Ik ben zelfs van plan om hier een filmpje af te spelen waarop te zien is hoe we die neuzen maken. Ik daag Sonny uit om ook te tonen hoe zijn neuzen gemaakt worden", aldus Carl.


Bij Geldhof in Eeklo broedt men ook al op plannen. "We hebben geen bestelling meer gekregen van Carl dus we vermoedden al dat hij op iets broedde. Carl was geen makkelijk karakter en we zijn een paar keer in het nieuws gekomen op manieren die we zelf niet wilden. Voor ons is het vooral jammer dat we geen plek meer hebben op de Groentenmarkt wat toch het neuzenplein bij uitstek is. Maar we werken er aan. Binnen enkele weken zullen onze neuzen er opnieuw te koop zijn", zegt Jean-Jacques De Nul van confisserie Geldhof.

"Minderwaardig"

Eeuwige rivaal Sonny Breine heeft dan weer zijn eigen mening over de nieuwe neuzen van Carl. "Je mag dit geen cuberdon noemen. Ik vind dat we onze cuberdons moeten beschermen tegen minderwaardige kwalititeit en waar Carl nu mee afkomt is niet goed genoeg. Die cuberdons hebben geen krokante buitenkant en de binnenkant heeft een totaal verkeerde textuur. Ik zeg dit niet om Carl te raken, want in mijn ogen is er geen neuzenoorlog meer. Maar de cuberdon is voor mij heilig en moet beschermd worden", zegt hij. Of hoe de koude oorlog toch verder woedt.