Cafés mogen binnenkort open, maar kan dat wel met de huidige regels? Overpoort en andere Gentse ‘nightlife’ blijven alvast dicht

De Overpoorstraat blijft zeker nog een tijd zoals ze nu is: leeg en verlaten.
Photo News De Overpoorstraat blijft zeker nog een tijd zoals ze nu is: leeg en verlaten.
Bezoek is toegelaten sinds moederdag, en cafés mogen open voor vaderdag. Iedereen kijkt er naar uit, maar kan dat wel, volgens de regels die nu voorliggen? Met een sluitingsuur om middernacht en de verplichting om te zitten, wordt alvast de hele Overpoortstraat uitgesloten. En als ook de verplichting blijft om glazen in een vaatwas te steken, zit driekwart van de andere etablissementen ook in de problemen.

De meeste horecabazen reageren liever nog niet publiekelijk, omdat ze denken dat er nog niks ‘officieel’ beslist is. Nochtans is het plan dat voorligt wel goedgekeurd door de ministers, en zal de Veiligheidsraad er nog weinig aan veranderen. Maar dat het moeilijk wordt, dat staat vast. Volgens de huidige regels die voorliggen zelfs quasi onmogelijk. Het ergst van al is de verplichting om alle glazen na elk gebruik te wassen op minstens 60 graden. Dat betekent dus: een vaatwasmachine. En in de meeste cafés is die niet aanwezig. Bierglazen worden namelijk standaard in koud water gespoeld. Een speciale machine specifiek voor glazen kost al snel 4.000 euro, zonder plaatsing of voorzien van afvoer gerekend.

Ook onmogelijk: nightlife. Alles wat de Overpoortstraat is, behalve misschien de bowling, maar ook Charlatan of Planché om er maar enkele te noemen, kunnen zich niet aanpassen aan de huidige regels. Sluiten om 24 uur, terwijl daar het dan normaal pas begint te leven. Verplicht zitten aan tafels, terwijl die cafés helemaal geen zitmeubilair hebben. Maximum 80 decibel, of zo goed als geen muziek. Aanpassen kan altijd, maar niemand gaat om 15 uur naar de Charlatan om een koffie te drinken.

Als de sluitingspremie doorloopt, zullen sommige cafés misschien gewoon dicht blijven

Cafébaas

Graslei

En dan zijn er nog de praktische beslissingen. Heel wat cafés zijn heel klein van oppervlakte. Denk bijvoorbeeld aan Galgenhuisje, café De Turk, ’t Geduld, en zo zijn er veel. Met verplicht anderhalve meter tussen de tafels, kan daar bijna geen volk meer binnen. Alleen op het terras werken is een optie, maar als er ook een klein terras is, is dat niet rendabel. Het is ook gewoon niet logisch dat er afstand moet gehouden worden op een caféterras, terwijl aan de Graslei iedereen wel gezellig opeengepakt aan het water zit. “Geeft niet, als dat de regels zijn, dan lossen we dat wel creatief op”, klinkt het bij een café-uitbater. “Iedereen zal zijn best doen, maar de regels wel naar zijn hand zetten, 1,30 meter is ook anderhalve meter, hé. Veel zal ook afhangen van de financiële maatregelen. Als de sluitingspremie doorloopt, zullen sommige cafés misschien gewoon dicht blijven.”

Spannende dagen dus, voor de horeca. Want als woensdag na de veiligheidsraad eindelijk een datum voor opening bekend zal zijn, en de definitieve regels, dan moeten àlle cafés zich op enkele dagen tijd klaarstomen voor die opening, waarvan iedereen verwacht dat het 8 juni zal zijn. Leidingen spoelen, nieuwe vaten bier laten aanleveren, cafés in regel brengen, ontsmettingsgel inslaan. Werk genoeg alvast.