Café De Roos tot 4 maart dicht na klachten van buren

Slijterij De Roos op de Wolterslaan met op de voordeur het burgemeestersbevel.
James Arthur Slijterij De Roos op de Wolterslaan met op de voordeur het burgemeestersbevel.
Café De Roos aan de Wolterslaan in Sint-Amandsberg heeft de deuren gesloten na klachten van enkele buren. Op bevel van de burgemeester moeten ze tot 7 april elke dag sluiten om 22 uur. Maar omdat het te diep snijdt, sluiten ze alvast tot en met 4 maart volledig.

De Roos opende op 1 mei 2015 de deuren. Al van dag één maakten enkele buren - welgeteld 2 - er een sport van om continu de politie te bellen. De klachten gaan van lawaaihinder tot het overschrijden van het terrasgebied. De Roos deed er alles aan om de hinder te beperken. Klanten werden gesmeekt om het stil te houden, geen glazen mee te nemen op het terras, geen stoelen te verplaatsen. Maar niks hielp, de zure buren bleven bellen en bestookten ook het stadsbestuur met boze mails.

Anders dan bij Parkkaffee, waar de politie de voorbije jaren geen enkel pv opmaakte, werden bij De Roos wel enkele overtredingen vastgesteld. "Maar wij begrijpen niet dat er meteen zo'n strenge maatregel komt, met een opgelegd sluitingsuur", zegt Roel Van Hoecke, één van de eigenaars. "Vooral omdat bewezen is dat het overgrote deel van de klachten gewoon ongegrond zijn. Elke weekend staat de politie hier, al 2 jaar lang. Dat resulteerde in 8 pv's waarvan 4 terecht. Maar dat waren er 2 in ons openingsweekend, een op 1 mei-avond, en een op de avond dat Gent kampioen speelde. Op die avond denk ik dat élk café de geluidsnorm overschreed."

Van Hoecke roept op tot objectivering van de klachten. "Hier is nooit een geluidsmeting gebeurd. We hebben steun van de hele buurt, op 2 buren na. Niet wij, maar zij zorgen voor een onevenwicht." De massale reacties op de sluiting staven dat. "We hebben besloten om alvast tot en met 4 maart de deuren te sluiten, gewoon omdat het sluitingsuur financieel te zwaar weegt. We zullen de resterende 5 weken creatief en positief proberen opvangen."

Bij het stadsbestuur was gisteren niemand bereikbaar om meer uitleg te geven bij de situatie. (VDS)