Buurtbewoners geschokt: na 7 jaar strijd tegen windmolens keurt minister plots dossier toch goed

Desteldonk, België: Anti-windmolen comité Desteldonk.
James Arthur Desteldonk, België: Anti-windmolen comité Desteldonk.
Zeven jaar lang vechten de inwoners van Oostakker, Desteldonk en Hijfte tegen de plannen om 8 windmolens te bouwen op de terreinen van Katoen Natie en NV Sabeen in de haven. Met succes, want het dossier lag twee jaar lang stof te vergaren op het bureau van voormalig minister Joke Schauvlieghe. Haar opvolger heeft het dossier nu wél goedgekeurd...één dag na de verkiezingen.

De acht turbines zorgden in het verleden al voor verhitte gemoederen. Aanvankelijk zouden er 13 windmolens gebouwd worden maar dat konden de buurtbewoners tegenhouden. Nieuwe plannen voor 9 en later 8 stuks vielen ook in slechte aarde en raakten niet vergund.

Na al die jaren blijkt er nu toch een ministrieel besluit te zijn, getekend Koen van den Heuvel (CD&V), de kersverse opvolger van Joke Schauvlieghe. “Dat dossier lag al twee jaar stil en nu plots staat er toch een handtekening onder. Het werd dan nog de dag na de verkiezingen getekend. Blijkbaar heeft de minister zijn oude dossiers nog ‘opgekuist’ en is het zo getekend geraakt”, zegt actievoerder Tony Baetslé boos.

“Jammer genoeg kunnen we weinig anders dan naar de raad van state trekken maar dat is een langdurige en dure aangelegenheid. Het zou volgens onze advocaat 7.500 euro gaan kosten”, zegt Tony. “Die windmolens zullen voor enorm veel hinder zorgen. Er zullen mensen letterlijk wakker liggen van het lawaai. Door die ene pennentrek wordt de weigering van een milieuvergunning aan Katoen Natie (nv Sabeen) en Engie Electrabel omgezet in een definitieve milieuvergunning. Zo worden de gewone burgers nog maar eens niet serieus genomen en krijgen rijke bedrijven uitzicht op 20 jaar groenestroomcertificaten.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick brom

  die politiekers doen gewoon hun goesting ,wij worden niet meer gehoord dan verschieten ze dat het vlaams belang in NVA in stemmen toeneemt doe zo verder en in de toekomst besta je niet meer heel die CD&V

 • Patrick Van de Kerckhove

  Ik woon zelf op 400 meter van winmolen nr 3 op de Volvo Trucks in oostakker en weet genoeg wat er voor jullie staat te gebeuren in de toekomst geluidshinder vooral s,nachts(niet meer slapen met raam open,)zonslag van de wieken in huis(om gek van te worden)en vooral ook de waardevermindering van uw woning want geen enkele groene kiezer wil er zelf onder een windmolen wonen.Ga die strijd aan al is het voor jullie gezondheid.

 • stijn de munck

  Nog maar eens het bewijs dat de politiek niet meer weet wat er echt speelt bij de mensen. Gent en vele randgemeenten zijn gewoon kapot aan t gaan en we zien meer en meer dat enkel het geld telt. Spijtig maar de mensen zouden meer op straat moeten komen en tonen dat ze het beu zijn!

 • David De Geyter

  Windmolens zijn toch mooi en de vele kiezers van Groen krijgen daar een kick van. Stem nog meer op de Groenen mensen!

 • Paul Keulemans

  Ik zou ook de mensen bedanken die op die mens gestemd hebben. nu weten we in elk geval dat die zich geen moer aan zal trekken van de bevolking . Waar zien we dat toch meer ??