Buurt Groene Vallei boos omdat ‘groene eilandjes’ weg moeten voor fietsonderdoorgang

De groene eilandjes aan de Coupure moeten weg
Wannes Nimmegeers De groene eilandjes aan de Coupure moeten weg
De stad Gent heeft concrete plannen voor de bouw van een fietsonderdoorgang aan het Van Hembysebolwerk. Goed nieuws voor fietsers, maar de buurt is boos. Voor dat fietspad moeten immers de groene eilandjes wijken die in 2003 in het water werden gelegd. Die zijn intussen een volledig ecosysteem op zichzelf.

De Groene eilandjes waren in 2003 een eerste vorm van co-creatie, nog lang voor het woord hip was. De buurtbewoners en de stad, toen nog met Lieven Decaluwe als bevoegd schepen, ontwierpen samen ‘groene eilandjes’, een constructie met drijvende buizen en kokosmatten waarop waterplanten groeiden, en lieten ze te water. Toen was het Groene Valleipark daar nog niet echt een park, en de bewoners van Ekkergem en de Brugse Poort waren oprecht blij met hun eerste buurtgroen, ook al dreef dat dan op het water. De voorbije 15 jaar zorgden de buurtbewoners dat de eilandjes af en toe onderhouden werden. Ze werden een broedplaats voor watervogels, zoals de fuut, waterhoen, meerkoet, aalscholver en zelfs blauwe reiger. Ze werden onder water ook een paaiplaats voor het toenemend aantal vissoorten in het Gentse water.

En nu moeten de eilandjes dus weg voor de heraanleg van de fietsonderdoorgang. Omdat het fietspad een stuk water zal innemen, moet dat volgens de ‘watertoets’ gecompenseerd worden. En dat zal dus gebeuren door de eilandjes weg te halen. “De buurt werd niet betrokken bij het zoeken naar alternatieven”, klinkt het boos. “Natuurlijk zijn we blij met de groene heraanleg van het Van Hembysebolwerk en de fietsonderdoorgang, maar we begrijpen niet waarom de eilandjes hiervoor opgeofferd moeten worden. Waarom wordt er niet gezocht wordt naar een permanente vergroening van het water zelf? We hebben voorstellen klaar liggen, en we willen samen verder duurzaam meewerken aan een ecologische opwaardering van het Coupurewater. Wij willen als buurt dat de eilanden blijven en dat er gebouwd wordt aan ecologisch functionerende groene oevers in de Coupure.”

En dus wordt er op zaterdag 25 mei actie gevoerd, samen het met Gents Milieufront. Om 15 uur worden er aan de Waldamkaai eendjes aangeboden ter adoptie. Plastic eendjes, voor alle duidelijkheid. De actievoerders hopen op een grote opkomst van mensen die mee het belang willen ondersteunen van groener water.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JOHAN VANBEKBERGEN

  Opnieuw Watteeuw die zijn goesting doet zonder naar de mensen te luisteren, wat hij immers toch altijd doet. Maak Gent maar verder onleefbaar.

 • Jan Van Gent

  Hebben de Gentenaars het al anders geweten . De Stad (Watteeuw) beslist dat er een fietsonderdoorgang moet komen en dan moet alles wijken zijn Partij Groen voor wat het eigenlijk nog staat Groen weet ik eigenlijk niet het groen (natuur) moet wijken , auto's moeten kilometers om rijden ook zo super groen. Dus die partij heeft niets meer met het milieu te maken enkel met de fiets en zijn wil is wet. meer is het niet meer . Wie daar voor gestemd heeft ???

 • edmond scheurs

  het Milieu front schenkt " PLASTIEKEN " eendjes en dan het water in wow wat een milieu bewuste actie .

 • Wim Van Driessche

  plastic eendjes???slecht voor het milieu.