Brigitta (90) pakt uit met schrijversdebuut: “Mijn boek is een ode aan het leven”

Moeder van vijf was doktersvrouw, uitbaatster van succesvol restaurant en zakenvrouw

Op je negentigste uitpakken met een schrijversdebuut. Voor de Gentse Brigitta Simoens werd de droom werkelijkheid.
Koen Deprez Op je negentigste uitpakken met een schrijversdebuut. Voor de Gentse Brigitta Simoens werd de droom werkelijkheid.
Op je negentigste uitpakken met een schrijversdebuut. Voor de Gentse Brigitta Simoens werd de droom werkelijkheid. Haar autobiografie ‘Eb&Vloed’ leest als een tgv. Op het ritme van haar leven. De moeder van vijf was tijdens haar rijk gevulde leven doktersvrouw, uitbaatster van een succesvol restaurant en zakenvrouw. Ze hielp mee de befaamde discotheek Zillion inrichten en mag singer-songwriter Joost Zweegers een persoonlijke vriend noemen. “Mijn boek is een ode aan het leven.”

Op haar 88ste trok ze nog op trektocht door Noorwegen. “Gewoon omdat ik daar zin in had”, lacht de charmante Brigitta. “Maar noem me gerust ‘Mama Git’. Al mijn vrienden noemen me zo.” Het typeert de innemende negentigjarige. Als je haar leeftijd niet kent, schat je haar zo twintig jaar jonger. En zo acteert ze ook. Wie dacht dat de innemende ‘Mama Git’ met haar Noorwegentrip aan de laatste stunt van haar leven bezig was, heeft het mis. Sinds deze week ligt het  schrijversdebuut ‘Eb&Vloed’ van Brigitta bij Standaard Boekhandel. “Op mijn 87ste ben ik beginnen schrijven”, zegt ze. “Niet met de ambitie om auteur te zijn, maar gewoon omdat ik vond dat ik mijn verhaal moest delen. Ik wilde mijn sporen achterlaten.”

Entree dans le monde

Aan sporen geen gebrek. Maandenlang zagen haar kinderen hoe ze, op haar appartementje aan het Gentse Zuidpark, bedolven onder de papieren, dozen met brieven en foto’s, zat te schrijven. “Er valt dan ook veel te vertellen.” In de eerste hoofdstukken vertelt Brigitta in een meeslepende stijl over haar kinderjaren in de belegerde stad Ieper. We maken haar schooltijd mee in ‘Roesbrugge Damen’ en in een duur pensionaat in Brugge. Door de ogen van het stadsmeisje dat ze was, beschrijft ze met verve het plattelandsleven van haar familieleden. Ook van de met zorg uitgestippelde ‘entree dans le monde’ mogen we getuige zijn.

Brigitta Simoens en haar gezin.
RV Brigitta Simoens en haar gezin.

Ceasarshof

Na een gelukkige jeugd stapt ze in het huwelijksbootje en wordt ze doktersvrouw. Al snel blijkt het leven ook een schaduwzijde te hebben. Haar huwelijk loopt op de klippen. “Eén van de moeilijkste periodes uit mijn leven. Ik zie mijn man nog steeds graag”, verklapt ze. Ze ruilt haar rol in de schaduw van de dokter in voor een carrière als restaurantuitbaatster in het West-Vlaamse Lo. In haar restaurant ‘Ceasarshof’ ontvangt ze jarenlang de beau monde van West-Vlaanderen. “Het was de bedoeling om dat maximum vijf jaar te doen, maar het werden er een pak meer. Mooie jaren, maar er moest hard gewerkt worden.” Bekende schrijvers als Clem Schouwenaars, kunstenaars als John Permeke en ministers als Renaat Van Elslande komen en gaan. En zakenmensen. Heel veel zakenmensen.

Brigitta Simoens in haar Caesarshof met minister van Elslande, kunstenaar John Permeke en schrijver Clem Schouwenaars.
RV Brigitta Simoens in haar Caesarshof met minister van Elslande, kunstenaar John Permeke en schrijver Clem Schouwenaars.

Zillion

Het is één van die zakenmannen die ook haar hart weet te veroveren en zo komt ze uiteindelijk in de papierbusiness terecht. “Ik volgde mijn hart en werd CEO van een groot papierbedrijf. Ik dreef op een bepaald moment handel met de hele wereld.” 

Ik heb alles met passie gedaan. Het is die passie die ik wil delen. Hopelijk kan ik daardoor mensen inspireren

Brigitta Simoens

Na tien jaar breekt ze met de zakenman en besluit ze opnieuw op eigen benen te staan. Met de centen die ze verwierf uit de verkoop van het Caesarshof, richt ze in de Gentse Zebrastraat een designmeubelbedrijf op: Git’Sit. “Een verwijzing naar mama Git”, glimlacht ze fier. In die jaren leert ze ook de befaamde discotheekuitbater Frank Verstraeten kennen. “Ik durf stellen dat ik mee het interieur van de Zillion heb bepaald. Die van veel discotheken trouwens. Als Frank iets nodig had, een exclusieve vaas of een ander decorstuk, belde hij ‘mama Git’. Ik reed dan na 22 uur richting Antwerpen met mijn spullen. Vroeger moest je daar toch niet zijn. Onvergetelijk.”

Brigitta Simoens als zakenvrouw
RV Brigitta Simoens als zakenvrouw

Iedereen kent Brigitta en Brigitta kent iedereen. Zo mag ze ook de bekende zanger Joost Zweegers tot haar persoonlijke vrienden rekenen. Hoe dat komt, lees je in haar boek. “Echt, ik ben een gelukkige vrouw. Ik heb zo’n rijk leven gehad en ik heb alles met passie gedaan. Het is die passie die ik wil delen. Hopelijk kan ik daardoor mensen inspireren. Wat mijn geheim is? Graag leven en je kompas ten allen tijde op het zuiden richten.”

Joost Zweegers en Brigitta Simoens
RV Joost Zweegers en Brigitta Simoens

Eb&Vloed, uitgegeven bij Drukkerij Jacobs, 260 bladzijden, €23,50, te verkrijgen bij Standaard Boekhandel.

Brigitta Simoens in haar woonkamer aan de Gentse Zuid.
RV Brigitta Simoens in haar woonkamer aan de Gentse Zuid.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.