Braziliaanse dansgroep krijgt staande ovatie in Gentse Vooruit, maar wordt geweerd uit nachtclubs

“We staan met het schaamrood op de wangen”

De meeste dansers van de groep komen uit Rio de Janeiro.
Bruno Beltrao De meeste dansers van de groep komen uit Rio de Janeiro.
Een post van het Gentse cultuurhuis Vooruit zorgt voor opschudding op Facebook. In het bericht zegt de Braziliaanse dansgroep Bruno Beltrao/Grupo de Rua onterecht tegengehouden te zijn door de politie. Ook zou de toegang geweigerd zijn tot drie nachtclubs. 

“Beschamend”. Zo omschrijft de Vooruit het relaas van Nixon Fernandes. De tourmanager van de Braziliaanse dansgroep Bruno Beltrao/Grupo de Rua doet er zijn beklag over de sfeer die in Gent heerst. “Nadat we in de Vooruit tweemaal voor een uitverkochte zaal hadden gestaan”, legt Fernandes uit, “wilden we een nachtje gaan stappen. Maar dat liep niet zoals gepland. Op weg van de Vooruit naar ons hotel werden we tegenhouden door de politie. We moesten allemaal onze paspoorten tonen.”

“Toen we meer verduidelijking vroegen, kregen we te horen dat we te traag stapten. Blijkbaar is dat al een reden om een groep jongeren tegen te houden om elf uur ‘s avonds. Voor een deel van de groep was dit voldoende om het voor bekeken te houden. De vibe in de stad was voor hen niet ok. Een groepje van drie ging wel nog op pad, maar dat hebben ze zich snel beklaagd. In maar liefst drie nachtclubs mochten ze niet binnen van de buitenwipper. Een blonde collega, die iets later aankwam, mocht daarentegen wel binnen. Een typisch voorbeeld van racial profiling.”

Geen alleenstaand geval

“Het is niet de eerste keer dat we horen van internationale groepen dat ze een club niet binnen mogen”, licht Mieke Dumon, communicatieverantwoordelijke van de Vooruit toe. “Meestal reizen ze echter door en laten ze het verhaal voor wat het was. Het is dan ook uitzonderlijk dat een tourmanager toch eens een statement maakt. We hebben dan ook gezamenlijk beslist om zijn post te delen met onze community. Gent staat gekend als een inclusieve en open minded stad, al is dat duidelijk niet helemaal waar. We proberen als Vooruit om de samenleving zoveel mogelijk te tonen op ons podium. Maar dan stap je de deur uit en is het mis patat. We staan met schaamrood op de wangen.” De Gentse politie wenste voorlopig niet te reageren. 

De dansgroep kreeg na de voorstelling een staande ovatie.
Vooruit De dansgroep kreeg na de voorstelling een staande ovatie.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Tess Van Deynse

    Voor mij ook met discotheken gedaan. Waarom? Door mijn te jonge uiterlijk, word ik niet serieus genomen. Zelfs een blanke met donker haar, is ook slachtoffer van discriminatie. Voor Belgen ben ik te donker, voor Turken en Marokkanen is mijn huid en haar wat bleker dan van de gemiddelde plaatselijke bevolking. Ik zie er eerder Zuid Europees uit. Ook regels met kledingvoorschriften zijn in het nachtleven ook onduidelijk. Discotheken zeggen me niets, want mensen willen me vaak misbruiken.

  • ANN LIMBOS

    God weet wat hebben die discotheken al voor sjarels over de vloer gehad. Voorzichtig geworden zeker.

  • Cecarine De Smet

    Iedereen kan onderworpen worden op identiteitscontrole, er moet zelfs geen uitleg gegeven worden waarom. Dus niet overdrijven of het in een verkeerde context trekken!! Niks met racisme te maken!! In Brazilië gaat het er anders aan toe!!